Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Икономист каза в прав текст какво предстои
Автор: Йоланда Пелова 10:45 / 07.01.2024Коментари (0)739
©
В САЩ, въпреки изборите, се очаква облекчение на лихвите, но в Европа все още се разсъждава над този въпрос. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" макроикономистът Щерьо Ножаров, който е и икономически съветник на Българската стопанска камара (БСК).

"Защото в Европа имаме една рецесия, от друга страна, инфлацията все още остава умерена. Въпреки всичко за тази година се счита, че ако бъдат запазени настоящите лихвени проценти, които са 4 и малко над 4, там имаме 3 лихвени проценти, които използва ЕЦБ (Европейската централна банка), а инфлацията в ЕС ще намалее до 2,7%, което е доста добър показател. Това отчасти се дължи и на рецесии и затягане на колани, но ще даде добра перспектива и тенденция за 2025 година, за стабилизиране и постигане на един висок икономически растеж", коментира Ножаров.

Според макроикономиста в Европейски съюз се очаква умерено задържане на лихвите или нищожно намаление: "Въпреки тръгналите рецесионни процеси, които са дължат в голяма степен и на геополитически риск, и на нови тенденции в смяна на инвестиционните потоци, има отлив от друга страна на инвестиции от ЕС и насочването им към САЩ и други валутни региони, което донякъде е опасно. И това вече е въпрос на тенденции на долар спрямо евро, т.е. дали да имаме силен или слаб долар, т.е. кои надделяват: Мултинационалните компании в САЩ, които са горе-долу половината от икономиката, или останалите. Защото по-слаб долар спрямо евро донякъде ползва мултинационалните компании, които са тип експорт за тяхната икономика. Но как това би засегнало българската икономика – евентуално по-слаб долар, което е от части тенденция, ще направят еврото и лева съответно малко по-силни и ще ги стабилизира. Това може да има различни ефекти за българската икономика", обясни той.

По думите на Ножаров това ще бъде валидно за цялата 2024 година и би ударило експорта: "Експортът на българската икономика, който и без това се свива и съответно ще засегне и вноса в някаква степен, като го насочи от държавите, които са с по-слаби валути – съседна Турция очаква една инфлация от 60 и повече процента. Всички тези тенденции показват, че българската икономика има нужда от една стабилизация".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: