Икономисти за Бюджет 2014: Плахи стъпки, без хъс и политики за реформа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:16 / 11.11.2013
782
Бюджет 2014 прави прекалено плахи стъпки към подобряване на икономическата и социална ситуация в страната, но липсват хъс и политики за реформа. Това е оценката на учените от Института за икономически изследвания при БАН за финансовия план на държавата за догодина.

Да, има минимални промени за хората с най-големи нужди, но двата основни проблема - събираемостта на приходите и функционирането на традиционно нереформираните сектори са загърбени и не се атакуват, заяви директорът на Института проф. д-р Митко Димитров. Според него има големи пробойни в укриването на ДДС, мита и акцизи, откъдето по различни експертни оценки може да се съберат между 2 и 3 млрд. лева.

Дори и да се предлага намаляване на разходите за администрация, липсват и намерения за истинска реформа в сектори, които са свръхфинансирани. Остава проблемът с качеството на услугите, които се предлагат в образование, здравеопазване и други, които задължително трябва да бъдат преструктурирани и да не представляват "бездънни каци", подчерта директорът на Института.

За проф. д-р Гарабед Минасян бюджетът е "без хъс", защото не се чувства амбиция за истинска воля и усилия за качествена промяна. Според него широко разтръбяваната недосъбираемост на приходите се подобрява символично, като остават неясни аргументите и основанията за очаквания растеж.

Новият бюджет има социални акценти, но в никакъв случай не е социален, категоричен бе и проф. д-р Йордан Христосков. По думите му в него са заложени компенсиращи мерки, но не и различни политики с реален ефект. Компенсира се онова, което беше забавено в последните години, като увеличените обезщетения за отглеждане на малки деца, индексацията на пенсиите и други социални помощи се връщат на старите си нива от 2009 г., каза той.

Доплащанията за социални дейности към най-уязвимите групи от населението са към 400 млн. лева и те няма да помогнат по линия на потреблението или да доведат до растеж, подчерта проф. Христосков. Тези компенсации ще се използват за покриване на стари борчове, на дълго отлагани покупки и не са доходи, които ще доведат до по-достоен живот и оживление на икономиката, смята икономистът.

Липсва промяна и в отношенията между централната изпълнителна власт и общините, подчерта проф. д-р Стефан Иванов. За пореден път той разкритикува отказа и на това правителство да децентрализира публичните финанси.


Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
29.07.2014 Депутатите актуализираха бюджета на Здравната каса на първо четене
13.01.2014 Менда Стоянова: Бюджет 2014 - грешни политики и още "сива" икономика
02.01.2014 Вижте новите данъци и такси за 2014 година
05.12.2013 Менда Стоянова: Народното събрание подписва празен чек на правителството
05.12.2013 БСП и ДПС отказаха да отпуснат пари за Център за деца, болни от рак
25.11.2013 Менда Стоянова: Бюджет 2014 е с висок риск за неизпълнение
Още новини от Национални новини:
Актриса от "Братя" пазарува от битака: Това е най-прекрасното мяс...
Дори когато връстниците й броят до 12, тази хубавa бургазлийка ми...
Българите изядоха над милион и половина бургери за една година
Едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в Бълга...
Борисов: За мен е срамота да съм на един плакат с Денков
Царуването на парите в брой е към своя край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).