Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илхан Кючюк: Коалицията у нас няма ясно послание за Украйна
Автор: Екип Burgas24.bg 10:32 / 14.04.2022Коментари (1)609
© БНТ
Проблематични са нашите отношения с Украйна в тази много ключова ситуация и то от много гледни точки. Коалицията няма ясно послание, което е видимо и тук, и от Брюксел. Няма координирана позиция от премиер, външен министър, министър на отбраната, а това е ключово. Едно казва БСП, друго ДБ - това не може да се случва по време на война. Това каза в "Денят започва" евродепутатът от ДПС/ "Обнови Европа" и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Той даде пример с Полша, където управляващи и опозиция са спрели спора си в началото на войната и са концентрирали усилията си върху това как нацията да бъде обединена и политическият елит да изпрати ясно послание за подкрепа на Украйна и как да бъдат приети от обществото украинските бежанци.

Според Кючук санкциите срещу Русия работят, но за тях трябва търпение, трябва и координиране на санкционната политика, защото в един момент пакетите ще започнат да се припокриват. Целта на санкциите, по думите му, е да върне на масата на преговорите Руската федерация, за да се потърси начин за мирно решаване на кризата. Заяви обаче, че трябва да се разграничава Русия от руския народ, защото много от руснаците не подкрепят тази война.

Призова също България да създаде единна позиция за санкциите с широко обществено доверие.

Евродепутатът заяви, че е посетил за три дни Украйна. Бил е в Буча, Ирпин и Киев, за да се срещне с обикновени граждани, политици и журналисти, в търсене на решения за възстановяване на украинската икономика, за намиране на дългосрочни решения по въпроса с бежанците.

"Хората поискаха да осигурим морална подкрепа на първо време, но и да дадем политическа подкрепа към елита на страната, който удържа всички опити да бъде въвлечен във войната от страна на агресора", каза Кючук и увери: "Това, което го виждате по екраните, се е случило по един и друг начин. Картините и репортажите не са фалшива новина, а е реалността. Трудно ще забравя гледките, начинът, по който пътувахме, всичко, което е преживял украинският народ".

"Украинският народ защити правото си да се самоопредели, да избере своята европейска перспектива и това е демократичен избор, той трябва да бъде подкрепен. Заедно с това трябва да има и политически резултат. Огромна подкрепа, която ЕС дава, координирани действия от страна на демократичната общност, но трябва да бъдат потърсени дългосрочни решения. Ще има необходимост от план Маршал и допълнителна подкрепа за разселените украински граждани, които са вече 4 млн. на територията на страната, повече от 4 млн. са извън пределите на Украйна", каза още Кючук.

За евроинтеграцията на Северна Македония Кючук заяви, че има желание в европейските институции този въпрос да се реши.

"Трябва да седнем да разговаряме по пакета 4 плюс 1, да бъдат дадени достатъчно гаранции на българската държава, но в същото време трябва да разберем необходимостта да бъде дадена ясна перспектива на РСМ", каза той и подчерта: "Правата на българите могат да бъдат защитени като бъдат вписани в конституцията на Северна Македония, никой не го отрича това".

Според него обаче проблемът се е задълбочил с налагането на вето от наша страна.

"Разполагам с конкретни данни. Ако антипатията към България беше 30 % преди да наложим ветото, сега когато го наложихме преди 2 години, антипатията стана 70%. Спечели ли българската външна политика от това?", попита евродепутатът.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.04.2022 г.
0
 
 
Какво по-ясно послание , бе кретен ?! Не изпращаме оръжие , а хуманитарна помощ , какво не ти е ясно ?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: