Илин Димитров: Туризмът вече е резервации "last minute", а загубите от сезона са над 75%

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:01 / 10.11.2020
963
Приходите от последния летен сезон по Северното Черноморие са с около 75 % по-малко спрямо миналата година. Това заяви в ефира на Дарик председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров, който даде за пример постъпленията от туристическия данък в бюджета на морската столица. Те са около 1 млн.лв., докато през 2019-та са били 4,4 млн. лв. Полетите на Летище Варна пък са с близо 80 % по-малко.

"Щастлив съм, че все пак реализирахме някакъв сезон. Спасиха ни румънците, които са добри гости и не са придирчиви."

По данни на Туристическата камара, въпреки трудния сезон, най-посещаваните туристически обекти през 2020 година са Царевец във Велико Търново и Ботаническата градина в Двореца в Балчик.

Заради пандемията от коронавирус вече не се правят предварителни резервации, което ще е огромен проблем за следващия сезон.

"Хотелите ще бъдат опрени до стената заради ликвидността. Поради тази причина не могат да се правят инвестиции, ремонти и не могат да се поддържат служителите. Няма яснота за зимния сезон, което изнервя ситуацията. Очакваме записвания в последната минута, а много хотели няма да отворят. Сега се правят резервации от петък за събота, което напряга персонала", посочи Димитров. Според него, докато няма ваксина, туристите ще продължат да избягват големите хотели и да предпочитат по-малки обекти, къщи за гости и вили.

Имиджът на Българското Черноморие като евтина дестинация за алкохолен туризъм трябва да бъде сменена. Върху разработване на стратегия за ребрандирането му в момента работят около 100 представители на академичната общност, на бизнеса и на неправителствения сектор.

Мнението на Димитров е, че когато кризата с вируса приключи, ще са необходими няколко години, за да се възроди масовият туризъм в големитe туристически комплекси и хотели.

Според Илин Димитров проблемът с превръщането на хотелите в болници за пациенти с коронавирус  е, че има недостиг на лекари.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).