Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илияна Йотова: България даде на славянския свят писменост, духовност и култура
Автор: Екип Burgas24.bg 11:04 / 07.11.2022Коментари (0)516
©
"Необяснимо и недопустимо е историята да се подменя, услужливо да се забравя, за да обслужва политическа конюнктура или геостратегически интереси. България даде на славянския свят писменост, духовност и култура и това не бива да е обвито в невежество, да се забулва в полулъжа, да се употребява за националистически лозунги.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в София Международен форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света“. Форумът, който се провежда по инициатива на Йотова, събира известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и техни български колеги. За първи път от 40 години насам такъв мащабен форум за историята и бъдещето на българистиката се провежда с подкрепата на българската държава, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава Румен Радев отправи видео обръщение към участниците. Приветствие беше прочетено от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Своята подкрепа изрази и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. На форума присъства и служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов.

"Науката е най-доброто средство срещу опитите от Изток и от Запад да се подменят факти, да се отрича приносът на ранната българска държава за развитието на славянството, да се отхвърля или пренебрегва значението на Преславската и Охридската книжовни школи, чието влияние далеч надхвърля границите на тогавашна България. С днешния форум се противопоставяме срещу посегателството върху историята“, изтъкна в приветствието си вицепрезидентът, чиято амбиция е форумът да е постоянно действащ и да се свиква на две години.

"България е една от най-богатите в света държави, с хилядолетна държавност и живо наследство, които доказват нашия цивилизационен принос в Европа и в предверието на Азия. Епохалното дело на Светите братя Кирил и Методий за създаване на графична система, най-близка до славяните, бе продължено от техните ученици, за които княз Борис "силно жадувал...", посочи Илияна Йотова. Тя подчерта, че мисията на Кирило-Методиевите ученици е спасена от княз Борис и словото е разпространено с българските букви и на изток, и на запад, за да даде началото на нова книжовност, култура и духовност, за утвърждаване на православието. "Дали сме букви и писменост на Европа преди повече от 12 века, когато Европа се събужда за ролята си на световен лидер, когато религията е била основна територия на книжовността. Още тогава българският език изправя ръст и се съизмерва с латинския и гръцкия, с езиците на империите“, подчерта вицепрезидентът. "Защитата да познаваш светите тайни на родния език е не само преломен момент в тогавашната теологична догма, но и огромно преобръщане в мирогледа на средновековния човек. Езикът ражда идентичност, самоопределение и национална принадлежност“, заяви Илияна Йотова.

"12 века азбуката е нашият пазител, ореолът над нас, ключът към света и онзи духовен код на сътворението. България успява да запази езика и идентичността си при три царства дори когато на два пъти изчезва от картата на Европа, и то за столетия наред. Никога не загива като средище на духа, а българите успяват да отвоюват своята независимост не само със силата на мечовете, а и със силата на книжовността! Защото словото надживява вековете, то пронизва по-дълбоко от меча. Идват и си отиват империи, водят се войни, но словото с камък се не убива, както казва св. Григорий Богослов", изтъкна вицепрезидентът.

В приветствието си Йотова постави и темата за връщане на позициите на българистиката в чуждестранните университети. От над 200 преди 20 години днес лекторатите по български език и култура са около 40. Темата беше разисквана и на организираната през юни от вицепрезидента Национална конференция за българския език "Език свещен“ в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. "Нашето послание е да върнем мястото на българистиката във водещите университети, да създадем следващите поколения изследователи на тази богата и древна култура. Срещаме подкрепата на академични и културни институти, на православната църква, на ЮНЕСКО и много други организации. В 21 век културната идентичност, самоопределянето и националната принадлежност стават още по-чувствителни фактори на съзнанието в условията на глобализацията и разчупването на рамките на стария свят. А когато разкриваме тайните на нашето духовно наследство, получаваме силата да разбираме днешното и да чертаем бъдещето“, убедена е Йотова.

Неслучайно за знак на форума е избрана буквата Б, изписана от проф. Кирил Гогов в традициите на църковно-славянското писмо. "Б като България, втората по важност буква в азбуката, различна от латинския, от гръцкия език. Нашата буква – бащина земя, благословия, благодарност, Бог“, обясни вицепрезидентът.

Програмата на Международния форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света“ събира в едно история и лингвистика, археология и културология, православие и философия. Форумът ще завърши с кръгла маса, която ще очертае перспективите пред кирилските букви в дигиталния 21 век.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: