Има тайна съставка в приготвянето на перфектното домашно кисело мляко

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
10:45 / 30.07.2023
672
През седмицата Европейската комисия одобри включването на българското кисело мляко като защитено наименование за произход от България. Така то ще бъде добавено към списъка от 1 641 вече защитени селскостопански продукти в Европа. 

Лиляна Вълкова разкрива стара традиционна рецепта за кисело мляко и демонстрира една от тънкостите. "Една баба ме е учила на дъното на бурканчето да сложа захар – на върха на лъжицата", обяснява тя пред NOVA.

Като човек, който години наред е гледал млекодайни животни, знае, че най-важно е да се намери качествено мляко. "Имали сме крави, давали мляко със 7% масленост, но като количество е малко. Други крави дават с около 3% масленост. Тогава млякото е по-рядко", уточнява Лиляна.

След това с вещина тя премерва температурата на свареното мляко. Тя трябва да е поносима за човешката кожа, за да не се пресече подквасата, която е другото важно нещо. В буркана се слага по една супена лъжица и се разбърква. Много е важно обаче след това млякото да се завие за 3-4 часа.

Заради всичко, което знае за киселото мляко, Лиляна се зарадвала, когато разбрала, че то вече официално е признато в Европа като защитено наименование на продукт с произход от България. Затова според нея държавата трябва да погледне много по-сериозно на този отрасъл.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Връхлитат ни 30-градусови температури
Колко често НЗОК прави проверки на болниците?
Ето какво отговориха от УМБАЛ-Бургас за случая с румънското семей...
Oбущар: Сега съм на 80 години, а трудовият ми стаж е 83 г.
Обвиненият в педофилия ща бъде задържан
Прокуратурата разследва умшилен палеж на трактори и комбайни за б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).