Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Имотен пазар: За година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро
Автор: Екип Burgas24.bg 14:41 / 14.07.2022Коментари (1)621
©
За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро, а само през второто тримесечие ръстът е с 80 евро/кв.м. Това представлява рекорден ръст от 21% на годишна база – доста над очакваните нива за тази година и стойност, каквато не сме виждали от 2008 г. насам, показва ново проучване на Bulgarian Properties. 

В края на 2021 г. бяха достигнати цените от пика през 2008 г. и към момента жилищата в София се продават с около 160 евро/кв.м. над тези нива.

През първото полугодие наблюдавахме имотен пазар в столицата, характеризиращ се с много голямо търсене и недостатъчно предлагане. Това обяснява, както ускорения растеж на цените, така и забавянето в ръста на продажбите.

"Проектите ново строителство стартираха по-бавно заради повишаващите се цени на материалите и трудностите с доставките, а тези от тях, които се предлагаха на пазара, осъществяваха активни продажби "на зелено". В допълнение, много от собствениците на имоти се изтеглиха от пазара заради високата инфлация и това допълнително намали предлагането“, обобщава пред bTV Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

"Същевременно търсенето продължи да бъде подкрепяно от изгодно банково кредитиране и растящи доходи. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат, а обемът новоотпуснати кредити - да нараства, поддържайки темповете от 2021 г. на растеж с около 40%“, допълва тя. 

Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължиха да имат положително влияние – безработицата остана на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват - с около 10% средно за страната и 12% за София през първото тримесечие по данни на НСИ.

Войната и инфлацията дадоха допълнителен стимул на търсенето с цел инвестиция в сигурен актив, какъвто са имотите и на пазара се усети недостиг на жилища не само в София, но и във всички райони на страната. Предлагането, което съществуваше на вторичен пазар, дори във ваканционните курорти и в селата, силно намаля и в момента офертите, които излизат на пазара, често се продават за броени дни.

“Всичко това доведе до ускоряващ се ръст на цените, който достигна 21% в София през второто тримесечие на 2022. Tова представлява най-бързото нарастване от 2008 г. насам", посочва Стойкова.

Изчисленията на компанията по данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките с имоти в страната през 2-рото тримесечие бележат ръст само с 4,3% спрямо същия период на 2021 г. Това идва на фона на ръстове на обемите с около 30% през 2021 г. и с около 10% през първото тримесечие на 2022 г.

Забавяне на темпа на растеж на обемите сделки има и в София, където е регистриран ръст от едва 0,28% на годишна база след 30-процентно нарастване през 2021 г.

Тези данни отразяват както лекото охлаждане на интереса поради ръста на цените, така и - в много по-значителна степен - основната тенденция, която очертаваме за периода и която считаме за водеща - недостатъчното предлагане, което да отговори на наличното търсене.

През април и май месец се забелязва известен отлив от пазара и временен стрес от растящите цени и общата несигурност, но през месец юни оборотите се връщат на нормалните нива отпреди войната и инфлацията и се забелязва раздвижване на пазара, което ще се отрази в обемите продажби на Агенцията по вписванията на по-късен етап.

Средната цена на закупените в София през второто тримесечие апартаменти според проучването е 1 425 евро/кв.м. при 1 345 евро/кв.м. през първото тримесечие и 1 175 евро/кв.м. година по-рано.

Най-големите увеличения на цените са регистрирани в края на 2021 г. и през 2022 г., като още от първото тримесечие на 2022 г. растежът се ускори от 10% в края на 2021 г. до 17% през първото тримесечие и 21% през второто.

Средната обща цена на закупените апартаменти през 2-рото тримесечие нараства до 115 400 евро при 108 100 евро през първото тримесечие и 100 500 евро година по-рано.

Делът на закупените двустайни апартаменти нарасна до 63% от около 50% през предходни периоди. Това се случва за сметка на намаление на закупените тристайни и четиристайни апартаменти. Обяснението се крие в по-високите цени и по-малките бюджети, които се изискват при покупка на двустаен, както и с големия брой продажби с инвестиционна цел, при които търсенето е основно за двустайни жилища.

Перспективите през следващите месеци са темпът на растеж на цените да се забави, тъй като вече се усеща известно разколебаване и охлаждане на интереса на купувачите над определени ценови нива.

Наред с това, следва да се отбележи стабилизирането на цените на материалите и активизиране на продажбите на проекти ново строителство. Очакваме с балансирането на пазара да се появи по-добро предлагане и на вторичен пазар, тъй като сега е отличен момент за продажба и все повече собственици осъзнават това.

В следващите месеци ще трябва да следим внимателно измененията на лихвените проценти по кредитите, които макар с очакване за повишение, едва ли ще усетят тази промяна през настоящата година.

Инфлацията явно трудно ще бъде овладяна и при запазващи се ниски лихвени проценти, тя ще продължи да въздейства върху жилищния пазар в положителна посока - поддържайки търсенето на високи нива.

Все повече икономически анализатори прогнозират забавяне на икономическия растеж и навлизане в период на рецесия и тези опасения постепенно изместват фокуса от инфлацията. Ако тези прогнози се окажат верни, неминуемо ще има отражение и върху активността на имотния пазар.

Това обаче ще дойде със забавяне в България. Към момента тук все още сме в период на растеж. Данните за БВП през първото тримесечие сочат 5% реален растеж на икономиката, а прогнозите са положителният растеж да се запази, макар и с по-бавни темпове. Следователно, можем да заключим, че жилищният пазар остава с положителни перспективи, поне в краткосрочен план.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В държава в която политиците постоянно искат да те оправят,полицаи са на заплата при престъпници,здравеопазване и съдебна система се интересуват само от твоите финансови възможности,а образованието е с ниско качество да си купиш имот и то с ипотека 30 години е нещо мега яко и адски умно
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: