Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Индустрията с чипове ще се развива много силно
Автор: Живко Кръстев 14:01 / 27.05.2024Коментари (0)1019
©
Индустрията с чипове ще се развива много силно. Резултатите на NVIDIA показват поредното тримесечие, в което тази тенденция се затвърждава. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Taiwan Semiconductor е компанията производител на най-скъпите и добри чипове в световен мащаб. Нейни клиенти са двата най-големи производители на чипове – NVIDIA и AMD, като те са ангажирали производствения й капацитет за две години напред заради огромното търсене на чипове, обясни Цачев.

В момента технологичните компании инвестират десетки милиарди долари в развитието на инфраструктурата. Основните клиенти на NVIDIA са огромните технологични гиганти Microsoft и Google. "В бъдеще очаквам и Apple да работи все повече в тази посока, защото потребителите ще искат все повече приложения, в които има изкуствен интелект, а това изисква много по-мощен хардуер", поясни експертът.

Топ компаниите от т.нар. "Великолепна седморка" имат почти 15 трилиона долара пазарна капитализация. "Акциите на NVIDIA добавиха около 170 милиарда долара само за един ден след отчета, което е много повече, отколкото струва примерно другият основен производител на чипове за компютърната индустрия – Intel", посочи Цачев.

Големият въпрос според експерта е дали в следващото десетилетие приходите на тези компании ще бъдат достатъчни, за да удовлетворят инвеститорите за 10 години напред. "Основният въпрос е дали фирмите, които в момента инвестират десетки милиарди долари, ще успеят да изкарат толкова приходи и печалби, за да може акционерите в тях да са щастливи и да получат тази възвращаемост. Въпросът не е да създадеш някой продукт, а да го продадеш и той да бъде използван от хората", подчерта инвестиционният консултант.

Той даде за пример развитието на технологиите за автономно управление на електромобили, които вече са много напреднали, но все още не носят големи печалби на компаниите. "Tesla страда най-много от това, защото не успява да отговори на прогнозите отпреди няколко години, че това ще бъде сериозен приход за фирмата", посочи Цветослав Цачев.

Петролният пазар в момента е стабилен и равновесен. "При това говорим за период, в който започва да се вижда все по-голямо търсене и потребление заради пътуванията през лятото. Очаквам да има някакво повишение през летните месеци. Макар че глобалната икономика изпитва някакви затруднения, те не са такива, че да видим рязко свиване на потреблението и разходите от категория "Почивка и пътувания", смята Цачев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
50-ото Народно събрание
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: