Интерконекторът България-Сърбия ще бъде финансиран

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:45 / 26.01.2023
793
"Булгартрансгаз“ ЕАД сключи договор за държавно гарантиран заем с нидерландската ИНГ Банк Н.В., чрез ИНГ Банк Н.В – клон София, за финансиране на интерконектора България-Сърбия. Това става възможно, след като Министерският съвет одобри по време на свое заседание проекта на гаранционно споразумение между Република България и ИНГ Банк Н.В., чрез ИНГ Банк Н.В – клон София, съобщиха от газовия оператор. Документът бе подписан от изпълнителният директор на "Булгартрансгаз“ ЕАД г-н Владимир Малинов и от Марина Кобакова от страна на ИНГ Банк Н.В – клон София.

Предвидено е необходимият финансов ресурс за реализацията на IBS да бъде осигурен чрез безвъзмездно финансиране от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“, Механизма за свързване на Европа (CEF), дългосрочно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция и собствен капитал на "Булгартрансгаз“ ЕАД.

Предложеният заем с държавна гаранция за проекта е в размер до 49 071 661 евро. Периодът на усвояване е до 31.12.2023 г., а срокът за погасяване - 5 години от изтичането на едногодишния гратисен период.

На българска територия интерконекторът включва изграждането на нов газопровод от съществуващо съоръжение на "Булгартрансгаз“ ЕАД при град Нови Искър до границата с Република Сърбия. Линейната му част е с диаметър DN 700 и дължина около 62 км. на българска територия. За пълната реализация на проекта се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция, както и две газопроводни отклонения за градовете Сливница и Драгоман. След завършването й, новата газова инфраструктура ще бъде с капацитет 1,8 млрд. м3/г., с възможност и за реверсивен поток.

По думите на изпълнителният директор на "Булгартрансгаз“ ЕАД г-н Владимир Малинов реализацията на интерконектора България-Сърбия ще допринесе за повишаване на надеждността на снабдяването с природен газ в региона. "Междусистемната газова връзка ще повиши пазарната интеграция, конкурентните условия на газовия пазар и развитието на търговията на регионално ниво и в общия енергиен пазар на Европейския съюз“, допълни той.

Средствата от заема могат да бъдат използвани след ратификация на гаранционното споразумение от Народното събрание на Република България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (243):
16.02.2024 Експерт: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да
плащаме!
03.02.2024 Ситуацията на "Булгаргаз" е много тежка
23.01.2024 Бивш министър: Сметките ще са много по-високи!
09.01.2024 Експерт: Притеснително е, че нямаме план Б за енергетиката, седим по средата на нищото
28.11.2023 Илиян Василев: В България има достатъчно мощни среди, които печелят от посредничество и реекспорт на руски стоки
11.11.2023 Politico: На Европа взе да й писва от българските "игри на руски газ"
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).