Инженери: Жилищните сгради в България трябва да имат гаранционен срок

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:24 / 25.02.2023
692
Жилищните сгради в България трябва да имат гаранционен срок за ползване, записан в нотариалните актове, а не както досега - само експлатационен от 10 години. На това мнение са част от строителните инженери в Благоевград, съобщава БНТ.

Симитлийското село Крупник в Кресненското дефиле още помни мощните трусове от 1904 година със сила 7.8 и 7.2 по Рихтер. Малкото по онова време селце е сринато, а загиналите са над 200. Днес експертите са единодушни, че компромис със строителството в една от най-опасните сеизмични зони на България не трябва да има.

"Между 90-те години качеството на материалите, които са влагани в сградите е съмнително. След 2005 година, с навлизането на новите модерни технологии и за куфраж, и нови модерни методи от Европейския съюз, качеството на сградите се подобри значително, а след 2015 можем да твърдим, че имаме много добра земетръсна устойчивост на сградите", коментира строителният инженер Спас Митев.

"В България строителните материали са качествени, отговарят на земетресения до 9-та степен", коментира Васил Байрактарски, търговец на строителни материали и строител

Според строителния бранш най-големите рискове при строежите днес са полагането на по-малко материали, бързото строителство и некачествената работна ръка. Контролът върху процеса до голяма степен се спазва, но има и трудности:

"Държавата не може да се справи сама с това нещо. Тя трябва да даде част от контролните функции на фирми, проектанти, конкуренцията поражда повишаване на качеството. Не на последно място стои проблемът и с по-старите жилищни сгради и т.нар. "срок на годност. Дали след това ще бъдат разрушавани, привеждани в нови норми или да не могат да бъдат продавани, но трябва да се знае, че животът на сградите е ограничен", каза Спас Митев, строителен инженер.

Висок риск при земетресения носят и нерегламентираните ремонти на носещи стени в апартаментите. Независимо дали са ново или старо строителство, при по-силен трус, липсваща носеща стена би сринала цял 5 етажен блок, смятат специалистите.

Виж коментарите (1)

Още по темата (51):
26.04.2024 Земетресение разлюля България
14.04.2024 Учен каза къде в България рискът от земетресения е най-голям
11.04.2024 Второ земетресение за деня, този път в Южна България 
11.04.2024 Земетресение е усетено тази сутрин у нас
08.04.2024 Ново земетресение в България рано тази сутрин!
30.03.2024 32 земетресения люшнаха България!
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).