Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йордан Терзийски: Как да обясниш декларация, писана от академик, на една шайка мутропоклонници
Автор: Йоланда Пелова 13:58 / 06.01.2023Коментари (0)427
© Facebook
Йордан Терзийски от "Продължаваме Промяната" в инервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Скандали съпътстваха обсъждането на доклада на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелствата, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp и IP3 Corporation от правителството на Кирил Петков. Сблъсъците в пленарната зала се разгоряха след като бяха представени заключенията на комисията, че меморандумът е сключен противоконституционно. Лъжи, нападки, обиди, превзета ли е българската енергетика, какви са интересите на политическата прослойка днес? Тези и други въпроси ще обсъдим в следващите минути с Йордан Терзийски от "Продължаваме Промяната". Добро утро.  

Добро утро.  

И честит имен ден! Да сте жив и здрав! 

Благодаря ви.  

Г-н Терзийски, какъв е вашият коментар във връзка с разразилите се сблъсъци, словесни престрелки в пленарна зала?  

За съжаление вчера беше поредният ден, в който ГЕРБ загубиха времето на Народното събрание, отклониха работата на парламента от важните теми за обществото и претоплиха едни стари лъжи, както ние ги наричаме "борисовки“ по темата "Gemcorp“, които ние отдавна сме оборили. Просто този доклад, с който парламентарната комисия се занимава над един месец, потвърди, че няма нищо. Меморандумът като документ не е обвързващ за страната ни, меморандумът това е едно писмо за инвестиционно намерение, което няма никакви санкции и неустойки от прекратяването му, няма установени финансови последици държавата. И той вече е прекратен. Така че това беше напълно загубен ден за парламента. А ние имаме толкова много закони и по Плана за възстановяване и устойчивост, и от дневния ред на обществото, които всъщност остават неразгледани. Т.е. след като ни загубиха над 1 месец с Изборния кодекс, сега продължава тази безтегловност, в която се намира парламента. И ГЕРБ го държат като заложник в момента.  

Кои са лъжите, г-н Терзийски, според вас?  

Това, че се опитват да насадят в обществото факта, че има някакво престъпление, че има някаква схема. Техният начин на мислене, те пречупват всичко през начина, по който те са управлявали държавата тези 12 години. И зад всяко действие те търсят някаква зла умисъл, каквато очевидно няма.  

Сега, вчера стана ясно, че Планът за възстановяване може да бъде предоговорен. Това, според вас, добър ход ли ще бъде, ще се случи ли, възможно ли е?  

Вие знаете, че има нови механизми като REPowerEU, които дават нови възможности, които са в следствие на войната, и ние трябва да се възползваме от това. Вие знаете, че когато правителството на Кирил Петков встъпи в длъжност, ние наследихме една много тежка ситуация относно Плана за възстановяване. Там ГЕРБ бяха поели ангажименти за затварянето на централите и бяха поели ангажимент да се прави една газова централа. Ние променихме този план, той беше определен като забележителен от Европейската комисия. И договорихме да няма затваряне на въглищни централи, а 40% от емисиите да бъдат намалени. Така че това са успехи. Но вярваме, че в момента може да се надгради и наистина ще работим в тази посока. Предлагаме на служебното правителство да направи стъпки.  

Обречена ли е българската енергетика,  според вас, превзета ли е?  

Аз вярвам, че при едно стабилно управление, каквото ние предлагаме с нашите приоритети, с нашата декларация и с действията, които покажем, че можем да направим, вярвам, че нашата енергетика може да бъде стълб за нашата икономиката, защото в момента вие знаете, че ние сме износител на електрическа енергия и ние сме стълб за стабилност в региона.  

Декларацията на "Продължаваме промяната“ обаче предизвика доста коментари, включително днес предстои да се търси подкрепа за кабинет, ще се гласува в Народното събрание проекта на декларацията, съдържащ 4 основни приоритета и над 50 законопроекта. Нали така?  

Точно така.  

Според вас, ще получите ли нужните гласове? Какво ще се случи в зала?  



Тази декларация, както вие казахте, съдържа много основни принципи и приоритети, които в основата на това държавата ни да върви крачка напред. И аз се учудвам как политици, които имат отговорно отношение, поне на думи, не идват, дори не обсъждат една такава декларация, и ми е странно дали днес те ще я подкрепят. Защото това са приоритети от национално значение. Ние трябва да говорим повече за политики, повече за цели, за национални идеали, и по-малко за червени линии. И когато политиците казват, че трябва да се намери общ език, наистина трябва да седнат на една маса, да кажат ако имат някакви реални предложения или коментари, или проблеми с тази декларация, и това нещо да се изчисти, а не да тласкат страната към нови избори. Защото планът на ГЕРБ всъщност е точно това – да тласка страната ни към избори, да създава хаос с надеждата, че обществото ни ще забрави в един момент кражбите и престъпленията им през последните 12 години. Но и аз разбирам, че е много трудно да говориш за цели и приоритети на политици, на които в главата им е само пари и власт. И как да обясниш една декларация, писана от академик, на една шайка мутропоклонници?  

Г-н Терзийски, оптимист ли сте все пак за втория проучвателен мандат на вашата партия и способни ли сте вие от "Продължаваме промяната“ на смели политически ходове?  

Щом предлагаме тази декларация, ние сме оптимисти, умерени разбира се, защото знаем как работи математиката, и знаем, че много трудно ще съберем мнозинство. Но все пак мисля, че още днес ще се види в зала кой е готов да застане зад едни такива национални приоритети и кой не. А за смели политически решения – мисля, че през последната година сме показвали не един и два пъти, че сме готови на такива. Успяхме да работим съвместно с БСП, "Демократична България“ заедно, намирайки пресечна точка между политиките и на двете партии. Водехме държава в три паралелни кризи, които бяха привнесени отвън, и вярвам, че не се притесняваме. Готови сме и в момента в тази трудна ситуация отново да поемем отговорност, а не като ГЕРБ да се крием зад хора без политически ангажимент, и както видяхте те вече четвърти мандат поред не могат да я реализират. А ние правим реални опити да създадем правителство, въпреки че не сме първа политическа сила.  

Казахте, че приоритетите на другите са властта и парите. А вашите приоритети какви са - тези на "Продължаваме промяната“? 

Нашите приоритети са записани в нашата декларация, а те именно са: стабилна и развиваща се икономика, иновативна, образование, здравеопазване, енергетика, социална политика, намаляване на неравенствата. Така че вярвам, че това са приоритети, около които може да се работи, и ние го показахме през последната една година с управлението на Кабинета "Петков“, с повишаването на пенсиите, минималната работна заплата, енергийната диверсификация. Това са все успехи, които няма как дори и нашите опоненти да отрекат. И вярвам, че за това, че ние не се отметнахме от тези наши предизборни ангажименти, затова и хората имат доверие в нас.  

Благодаря ви за тези думи. Ние ви пожелаваме весел празник днес. Ще празнувате ли Йордановден?  

Ами ще празнувам в парламента. Но само искам да кажа, че днес освен Йордановден и честваме и 175 години от раждането на Христо Ботев. И може би ще си позволя в края на нашето интервю да завърша с един цитат от него: "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“. Мисля, че това е един много красив цитат на Христо Ботев, и точно в отговорни времена, като днешните, е хубаво политиците да си го казваме малко по-често.



Още по темата: общо новини по темата: 843
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: