Искаме пари от ЕС за ремонт на около 2000 км пътища втори и трети клас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
10:40 / 29.05.2013
1517
От следващия програмен период ще искаме пари за ремонт на около 2000 км на пътища втори и трети клас. Това съобщи вчера в Трявна шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров след заседанието на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) .

По думите му след 2014 г. няма да се повтарят стари грешки и ще се дават пари за по-дълги отсечки от поне 50 км. "Вече са определени критериите по които ще се кандидатства за еврофинансиране, като основното е по въпросните пътища да върви трафик към европейски транспортни коридори", уточни той.

Според Деница Николова, шеф на управляващия орган ОПРР в най-лошия случай през следващия програмен за тези пътища период можем да се надяваме да получим еврофинансиране, колкото и през предишния - около половин милиард лева.

"В случай че няма одобрение за всичките 2000 км, ще заложим на проекти по няколко основни пътни направления, в които има и първокласни пътища. ", поясни инж. Лазаров.

"Едното е Ябланица-Ловеч-Габрово-Трявна и през Прохода на републиката през Гурково до Свиленград. Второто направление е от Ябланица през Плевен към Русе. Третото - старият път между София и Пловдив през Вакарел и последното между столицата и Кюстендил", уточни той.

Деница Николова припомни, че от 2014 г. за пътни проекти по бъдещата ОП "Региони в растеж" ще бъде отделен 12% от ресурса на програмата.

"Вече сме представили в ЕК първия вариант на нашата ОПРР и по нея има коментари", съобщи още Николова. "По този начин ще намалим проблемите от неусвояване на средства, пред които сме изправени сега", добави тя.

"България първа от 300 програми на другите страни от ЕС лансира своята", каза представителят на Европейската комисия на вчерашното заседание Карстен Расмусен. Той подчерта, че за да се спасят средства по нашата ОПРР, ще има възможност към програмата да се прехвърли голям пътен проект.

"До края на юни ще се разбере колко проекта по ОПРР ще се наложи да бъдат спрени и с икономисаните от тях пари да се изгради северната скоростна тангента на София", каза Деница Николова шеф на програмата у нас.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Министърът на туризма обсъди перспективи за развитието на район С...
Доставена е поредната военно-техническа помощ за Украйна
Обрат: Нулевата ставка все пак ще остане до края на 2024 година, ...
ЛУКОЙЛ с дарение към Община Бургас, ето какво ще се случи с него
Осигуриха 295 млн. лв. за фермерите, изплащат ги до тази дата
Нова промяна при изплащане на обезщетения за безработица!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).