Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат да премахнат академичния език от учебното съдържание
Автор: Екип Burgas24.bg 13:59 / 28.03.2022Коментари (2)737
©
Образователният министър Николай Денков е подел инициатива за премахване на академичния език от учебното съдържание. Предстои обсъждане на идеята, като целта е знанията, които придобиват учениците, да бъдат практически ориентирани. Сред основните проблеми, на които се търси решение, са намаляване на обема на учебния материал, намиране на достатъчно време за преговори, както и развитие на личностните умения.

Според Кина Андреева, главен редактор в едно от най-големите издателства за учебна литература и помагала у нас:

"Ние сме изпълнителят, а Министерството на образованието е институцията, която задава съдържанието на учебника и какви умения и какви компетентности децата трябва да придобият в резултат на тази учебна програма, така че аз мога само да приветствам нещо такова, защото през годините, когато се обсъждаха и сега действащите програми, ние многократно сме писали становища до министерството относно това, че програмите са много претрупани, че по някои предмети бяха извършени козметични промени, че има несъответствие по учебните предмети, различни за един и същи клас между учебните програми, но никога тези наши бележки не са били вземани предвид".

"Искам много ясно да подчертая, че това е един много дълъг процес и се надявам, че ако искаме един такъв преглед да е ефикасен и да даде добър резултат, може да се извърши за по-малко от две години, защото е много важно ако искаме да направим наистина нещо добро за нашите деца, да се проучи и опита на водещите държави в областта на образованието. Да се види в тези държави, които имат най-високи резултати на Международното изследване PISA как са сформирани учебните програми, защото в много държави учебните програми са само рамкови и в края на всеки клас детето трябва да придобива умения и компетентност и това се проверява, докато при нас програмите са образно казано и със запетайката, до такива детайли са разписани", добави Кина Андреева пред БНР.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Проблема не е само в програмите, а в съдържанието на уроците, в терминологията и така наречения академичен език. Учебниците са пълни с думи които децата не че не са чували, ами за възрастните е трудно да ги обеснят на 10-12 годишни. Историята за 5-6 клас е ужас / 2 думи за България, 99 за араби, елини и т.н.м./ Българския език все едно 1-ви курс филология
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детска болница в Бургас
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: