Искат промяна в българската БДС-клавиатура заради руски символи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
11:07 / 26.05.2020
1067
Около 200 духовници, общественици и интелектуалци призовават за промяна в подредбата на българската БДС-клавиатура, за да се постигне по-добро съответствие с българската азбука и езикова практика.

В отворено писмо до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместничката му Андреана Атанасова и директорката на дирекция "Информационни технологии" Ели Канева те напомнят, че на клавиатурата присъстват два допълнителни знака от чужда азбука (руската) - Э и Ы. Те са включени преди 42 години и оттогава стандартът не е променян.

Авторите предлагат вместо тях да се включи знакът Ѝ, който различава местоимението от съюза И - има важна смислова функция. Поради липсата му, сега много често се използва неправилна замяна с И или Й.

Сред предложенията фигурира възможност да се изписват ударения върху гласните, да се поставят българските долни и горни кавички, както и някои букви от стария правопис (от периода 1878-1945 г.) - те се използват и днес в научни и специализирани издания, при цитиране на исторически документи и от българскиобщности в чужбина.

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
60 работници остават без работа
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима са ранени
Президентът наложи вето върху важен закон
Знаете ли кои действия се считат за уронване престижа на работода...
По-малко ли ще плащаме за природен газ през май месец?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).