Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат психотест за учители и служители в школата
Автор: Екип Burgas24.bg 10:21 / 10.10.2014Коментари (4)744
© Монитор
Всички бъдещи учители и служители в школата да бъдат пресявани чрез психотест и различни обучения и изпити, преди да бъдат назначени на работа. Такава мярка за промени в процедурата за подбор на персонал в учебните заведения предлагат от Националната мрежа на децата, които вчера се срещнаха с образователния министър доц. Румяна Коларова, за да обсъдят предложенията си. Идеята е така да бъдат улавяни навреме педофили и садисти, за да не бъдат допускани да работят в училище, и да се намалят случаите на физически, психически и сексуален тормоз на деца. Според специалистите трябва да има по-строг контрол и върху досиетата на бъдещите служители в училищата. Те трябва да бъдат с чисто минало и без висящи дела.

Предложенията за законови промени са по повод скандалния случай с малката Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба, че дъщеря им е била сексуално тормозена в 4-то помощно училище. Бързата реакция и координация на институциите е другата необходима мярка за превенция на насилието в школата, обясни председателят на Националната мрежа за децата Георги Богданов. От гражданската организация предлагат институциите да се задължат със закон да си обменят сигналите за насилие до един час, след тяхното подаване. Става дума за моментална реакция от страна на училището, на Дър­жав­ната агенция за закрила на децата, на образователното министерство и на МВР. До 24 часа след подаването на сигнала пък трябва да започне проверката по случая. В момента в страната ни липсва бърза координация между институциите при сигнали за насилие на деца в училище. Отделно учениците пък трябва да знаят и къде и на кого да се оплачат, ако някой ги тормози. Идеята е в школата да има човек, който да отговаря за такъв тип сигнали. Подобни мерки са въведени и работят във Великобритания, обясни още Георги Богданов.

Той допълни, че децата, преживели насилие, не трябва да бъдат разпитвани по седем-осем пъти, както е в момента. Вместо това с тях трябва да се разговаря само веднъж, като тези разговори да се водят от педагози и психолози, които да изслушват децата по щадящ начин. Богданов обясни още, че международните изследвания показват, че всяко трето дете с увреждане е много по-уязвимо на сексуално посегателство, отколкото останалите деца.

Родителите на Ана-Мария се срещнаха вчера със зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева. На срещата е било обсъдено да се окаже цялостна помощ за възстановяване на детето и връщането му към учебния процес.

Междувременно стана ясно, че насроченият за вчера преглед при гинеколог в "Пирогов" на Ана-Мария се отлага. Причината е, че майката иска първо дъщеря й да се види с психолог и помоли за консултация с д-р Хенриета Манолова.

"Преди прегледа искам да ми предоставят списъка на специалистите, които ще участват в прегледа, като ще помоля към тях да се присъединят двама мои близки лекари - анестезиолог и гинеколог", обясни майката Радосвета Симеонова пред Нова телевизия. В подкрепа на 13-годишното момиче с аутизъм родители се организират на протест, насрочен за 11 ч днес пред образователното министерство.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма да останат даскалици бе , моля ви се ...
+1
 
 
Ами трябват и периодични и предварителни,то да работиш с животни не е лесно,всеки би се психирал като прекара един ден в средно статистическо школо,липсват им на децата първите не 7 ами сигурно повече от 7 години и учителите се проявяват повече като падари отколкото като учители
+3
 
 
Психо тестове не само при започване на работа, но и периодично преди започването на всяка учебна година. Освен за учителите психо-тестове трябва да се въведат на всички нива в държавната администрация, като започнем от депутатите и стигнем до милиционерите (защото това в България не са полицаи) Проблема обаче, ще е кой и дали ще иска да разчете резултатите, а трагедията ще е когато тези резултати станат обществено достояние.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: