Искат запазването на Копривщица като архитектурно-исторически резерват

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:58 / 31.03.2017
1220
Сред целите на Министерството на туризма е провеждането на дългосрочна политика за устойчиво развитие на туризма и за създаването на конкурентоспособен туристически продукт с разпознаваема национална идентичност и съхранена култура и природа. В Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма в Република България се подчертава важността на културния туризъм като стратегически приоритет, който е сред най-големите пазарни сегменти при избора на туристите за пътуване. 

Културно-историческото наследство е изключително важен ресурс за туристическо развитие и възможност за диверсификация на туристическата дестинация. То винаги е било считано за важна част от националния ни туристически продукт, както и съществен фактор за регионално развитие. Културата все повече се превръща в ефективен инструмент за разработването на туристически продукти, формиращи автентичност, отличителност и уникалност за дадена дестинация във високо конкурентния туристически пазар, а устойчивият туризъм играе важна роля като инструмент за популяризирането, опазването и съхраняването на автентичността на културното наследство в ерата на глобализацията.

Културно-историческото наследство на страната е национален капитал и основен фактор за съхраняване на националната и културната идентичност, както и наш, български, неотменим принос в Европейската и Световната култура. Паметниците на културно наследство принадлежат на всички и грижата за тях е наша обща отговорност. 

Обявеният за архитектурно-исторически резерват град Копривщица има на територията си над 400 недвижими културни ценности, като 15 от тях са с национално значение по данни на Министерство на културата. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което е още едно доказателство за запазените дух и традиции на града.

Копривщица е значима и популярна туристическа дестинация в България, посещавана от много български и чуждестранни туристи. Бихме искали да отбележим също така, че Министерството не приема твърденията, в които статута на града се посочва като пречка за развитието на туризма. По официални данни на НСИ общият брой реализирани нощувки в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла през 2016 г. в община Копривщица е 5976, като те са се увеличили с над 70% спрямо 2014 г. 

Общият брой пренощували лица в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в община Копривщица през 2016 г. е 3965, като те са се увеличили с 31 % спрямо 2014 г. През 2016 г. приходите от нощувки в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в община Копривщица са над 127 хил. лв., като са нараснали с над 28% спрямо 2014 г.

Министерство на туризма застава категорично в подкрепа на запазването статута на град Копривщица като архитектурно-исторически резерват със съхранен автентичен облик, като призоваваме за обединените усилия на всички институции и заинтересовани страни за диалог в процесите на ефективното опазване на културно-историческото наследство на Копривщица и устойчиво туристическо развитие, с повишена отговорност да опазваме нашето наследство, отговорност да популяризираме нашите общи ценности и отговорности да работим заедно.

Позицията на Министерството на туризма е изпратена до президента на България Румен Радев, министър-председателя Огнян Герджиков, министъра на културата Рашко Младенов и областния управител на Област София Диана Тонова.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).