Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Исторически момент: България влиза в Шенген по въздух, вижте реакциите
Автор: Цвети Тончева 15:04 / 31.12.2023Коментари (0)663
© Facebook
Моментът е исторически за България - в края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Това гласува Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие на 30.12.2023 късно вечерта и съобщено официално от пресцентъра на Правителствената информационна служба, след като Австрия е вдигнала ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди това нидерландският парламент също свали дългогодишното си вето срещу България.

Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан, уточниха от МС. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна, съобщиха още от правителството.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.

Последваха и реакциите от тази новина, повечето във Фейсбук.

Днес заслужено можем да се поздравим за потвърденото късно снощи решение на Съвета на ЕС да бъдем част от Шенгенското пространство по въздух и море от м. март 2024 г., съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, според който министерството му е вложило много усилия, за да може проведените през 2022 и 2023 г. три мисии за установяване на фактите да приключат успешно.

"Изключително добрата интензивна и екипна работа с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, както и доброто взаимодействие с министър-председателя Николай Денков доведе до този положителен резултат", смята Стоянов. 

Министър Атанас Славов също се похвали, че без реформине в правосъдието приемането ни в Шенген нямаше да е възможно.

"В края на изминаващата година България успя да постигне една от стратегическите си цели – да се присъедини към Шенгенското пространство. Това написа във Фейсбук профила си правосъдният министър Атанас Славов.

"Правителството постигна важна задача, върху която работихме изключително усилено в последните месеци като екип – във вътрешен и международен план.

По този начин България прави още една крачка към това да бъде пълноправен член на Европейския съюз. От периферията на Европа страната ни се приближава към сърцето на съюза, като ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в сферата на опазването на общите граници. Скоро и нашите съграждани и бизнеси ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване – първо по въздух и вода", пише още Славов.

Според депутата Ивайло Мирчев политици - руски проксита на Путин в България са се притеснили, че цената за влизането в Шенген (срещу което те толкова се бориха) ще бъде приемането на бежанци у нас. Нищо подобно - България ще продължи да спазва досегашните си ангажименти. И в момента сме задължени да регистрираме и приемаме мигранти - наш ангажимент по Дъблинското споразумение. 

"Влизането в Шенген е тежък удар срещу пропутинските сили, защото задълбочава европейската ни интеграция. Целта ни през 2024 г. ще бъде Шенген по суша и влизане в еврозоната, смята още той.

"България не е поела никакви допълнителни ангажименти за влизането ни в Шенген. Точка! Същите, които плашат с мигранти да се стягат - чака ни отпадане на сухопътни граници и еврозона. Тогава как ще плачат руските проксита",това пък пише в профила си депутатът Явор Божанков.

Остра реакция дойде от бившият министър на отбраната и вицепремиер по сигурността в периода 2017-2021 г. Красимир Каракачанов

"Мижитурки и негодници унищожават България!

Коментарът му е направен, преди официалното съобщение на правителството 

Според него, т.нар. "въздушен Шенген“ не е никакво разрешаване на въпроса. Това само ще облекчи пътуващите на екскурзия до Европа български граждани. За сухопътния Шенген, който тормози българския бизнес и му нанася финансови загуби, въобще не се коментира.



Още по темата: общо новини по темата: 447
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
11.04.2024 »
04.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/75 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: