Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Историята на забравения лекар, дал живота си, за да спаси 47 души от горящ автобус
Автор: Екип Burgas24.bg 09:42 / 24.10.2019Коментари (0)1121
©
Днес ще Ви разкажем една история, показваща колко будни и отговорни деца има в България...история за подвига, саможертвата и забравата...история за безкористното добро!

Историята е написана от Ралица Горова от 11 клас в Частно средно училище "Юрий Гагарин“ в "Камчия“, която е взела участие в кампанията на "Volontime“ – "Будителят си ти“, на тема "Забравените личности“. Ученичката е решила да сподели и популяризира подвига на един забравен герой, дал живота си, за да спаси 47 души от горящ автобус. 26-годишният лекар, чиито последни думи са: "Кажи на татко, че не изхарчи напразно парите си, за да ме изучи. И нека бъде горд с мен – държах се като истински лекар!“. Д-р Стефан Черкезов от село Виноград - забравената личност на България, въпреки факта, че неговата постъпка е, може би, една от най-героичните в днешно време.

Сега ще Ви оставим да прочетете трогателната история, разказана от единадесетокласничката и да се запитате: "Предвид историята на ученичката, смеем ли още да твърдим, че младото поколение на България е обречено?“, "Четейки за подвига на младия лекар и хилядите други незнайни саможертви, можем ли да кажем, че българският народ е загиващ?“ и ако не сте съгласни с тези общоприети твърдения,  моля споделяйте тази история, защото за доброто трябва да се говори!

"На 15 август 1963 г. 26-годишният лекар от село Виноград д-р Стефан Черкезов се връща от служебна командировка в Горна Оряховица. Автобусът му е препълнен, поради което той пътува прав на стъпалата. Малко след като излиза от града, автобусът се блъска в камион и избухва в пламъци. Докторът е изхвърлен от взривната вълна в канавката и е невредим. Но другите хора все още са в капана на горящия автобус и Стефан Черкезов се връща, за да ги спаси. Докато вади пострадалите, найлоновата риза се стопява на гърба му, косата му пламва. Той я гаси с ръце и продължава спасителната си мисия. Дори когато линейките идват, той не спира. Д-р Черкезов отказва предложената му помощ и тръгва пеш към Горна Оряховица, въпреки че кожата му виси на парцали. Пресрещнат е от последната линейка и е откаран в болницата. Там той отпраща лекарите с думите: "Колеги, оставете ме, аз и без това ще умра. Обречен съм. Грижете се за другите пациенти!“. За съжаление, рано на другата сутрин, той издъхва, като последнитe думи към съпругата му са: "Кажи на татко, че не изхарчи напразно парите си, за да ме изучи. И нека бъде горд с мен – държах се като истински лекар!“ Равносметката са 47 спасени пътници и един загубен живот – този на техния спасител. Посмъртно лекарят е награден със званието "Герой на социалистическия труд“, а на младата му съпруга е предложено да учи медицина без приемен изпит.

В днешно време за подвига на д-р Черкезов не се говори много. Незнание и безпаметност обграждат неговата личност. Жалко е, че за този забравен герой не се учи в училище. За да посетим родното му село Виноград в началото на месец октомври, трябваше да намерим автомобил, защото обществен превоз до него няма, а пътят е неподдържан и с дупки по асфалта. Самото китно село запада, здравната служба в центъра на селото е затворена и с изпочупени прозорци, няма лекар или фелдшер. Родната къща на д-р Черкезов е изоставена, пълна е с боклуци, руши се и представлява опасност за децата, които играят наоколо. Селското гробище е неподдържано и обрасло с бурени и няма как да се стигне до гроба му. Улицата в град София, която е носила неговото име, е била преименувана. Въпреки многократните постъпки от ръководителите на Българския лекарски съюз, името на улицата все още не е възстановено.

В началото на 2006 година по инициатива на сп. “Български лекар" датата 15 август е обявена за ден на д-р Стефан Черкезов и лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. С Решение на Министерски съвет № 1039 от 20 декември 2012 г. 15 август се обявява за ден на оказване на признателност към загиналите при спасяване на човешкия живот – Ден на спасението. Този ден се отбелязва с военен ритуал пред паметника на медицинските чинове в двора на Военно-медицинската академия в гр. София и сирени на линейки. Д-р Черкезов е патрон на Многопрофилна окръжна болница за активно лечение в гр. Велико Търново. На родната му къща има поставена паметна плоча, а улицата, където се намира тя, носи неговото име. На площада в центъра на село Виноград пред здравната служба, която също носи неговото име "Здравен дом "Д-р Стефан Черкезов“, има бюст-паметник, където на 15 август се поднасят венци и цветя. Както възрастните жители, така и децата в Стражица и околните села помнят д-р Черкезов и неговия подвиг.За съжаление д-р Стефан Черкезов е забравена личност на България, въпреки факта, че неговата постъпка е, може би, една от най-героичните в днешно време“

Автор: Ралица Горова, ЧСУ ,,Юрий Гагарин", гр. Варна








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: