Ива Дойчинова: Необходим е екшън план за зелено възобновяване на икономиката - призоваха на Софийския икономически форум

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
11:25 / 28.06.2023
527
В София се проведе четвъртият Софийски икономически форум. Фокус на събитието бе регионалното сътрудничество, приемът на България в Шенгенското пространство и еврозоната, както и въздействието на инвазията на Русия в Украйна. Във форума участваха лидери от политическите и икономическите среди. Бяха дадени конкретни отговори на ключови за региона въпроси с акцент върху енергетиката, сигурността, икономиката и туризма. Ива Дойчинова, програмен директор на Радио "Фокус“, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус"

Здравей, Йоли. Здравейте и на нашите слушатели. Срещата започна в една неформална обстановка, само с представители на медиите и Симеон Цомокос, който е основател на Делфийския икономически форум. Всъщност той има един много култов статут, този форум, на голяма среща между политици, икономисти, експерти, учени и бизнес в търсене на иновативни икономически решения, които са устойчиви във времето. В този смисъл той наистина може да бъде изключително полезен в този момент и за България. Другият ни събеседник беше Йоргос Кремлис. Той е бивш главен съветник на министър-председателя Кириакос Мицотакис по въпросите на енергетиката и околната среда. Първото, което те изтъкнаха, е, че в Гърция са оптимисти, че ние бързо ще влезем в "Шенген“ и еврозоната, и това ще ни даде възможност за изграждане на много по-силен енергиен съюз по повече линии. Големите предизвикателства пред България, а ние си ги знаем, разбира се – естествено, влизане в еврозоната, икономическият ни ръст, който трябва да се увеличи, и борбата с инфлацията, както и усвояване на средствата от европейските фондове чрез инфраструктурни проекти. Една от големите ни заслуги беше интерконекторната връзка с Гърция. Тя беше подчертавана няколко пъти, като бе поет ангажимент – пак казвам, това е неформална среща, не между политици, а между експерти и журналисти, но че ще се удвои капацитета на азерския газ, който ще бъде въвеждан от там. Освен това се предвижда нещо, което се каза в началото на тази година – един рестарт на нефтопровода "Бургас – Александруполис“, само че наопаки, т.е. "Александруполис – Бургас“.

По него ще тече енергия с неруски произход, нефт, както разбира се, и зелена енергия, произведена в Египет от вятър и слънце. Между Гърция и Египет има много успешен според мен зелен проект на възобновяема енергия. От морските вълни и от слънцето в Египет се произвежда зелена енергия, която по подводни канали по брега, по дъното на морето достига до Гърция. Има идея тази енергия да достига и до България. Другото много забележително нещо, което има и символен характер, освен чисто транспортен, е свързаността, която ще започне от Солун. Говорим за… те го наричаха green railway – зелена железопътна линия, която ще свърже Солун, Александруполис, Бургас, а след това ще бъде продължена към Варна, Русе и Одеса. Те говорят за тази връзка не само като енергийна и транспортна, но и като културна, духовна, политическа и подкрепяща връзка на целия регион. Бъдещето на енергетиката е във водорода – това съобщи г-н Кремлис, на няколко пъти го изтъкна. Газът вече е отиващ си ресурс, не защото той сам по себе си не е по-зелен от другите изкопаеми продукти, а и заради това, което се случва след добива му като структура на земните недра.

Знаеш, наскоро Нидерландия забрани, спря производството на газ точно по тези причини – възникват множество земетресения и трусове, макар и с малък магнитуд. Това, което те виждат като потенциал в България, е първо, много голям потенциал в съхранението на енергия, както и възможност да произвеждаме от Черно море зелена от приливите и отливите, както и от морски вятърни турбини. Звучи като част от бъдещето и нещо много интересно, но и много възможно, и много потенциално. В Гърция процентът на възобновяемата енергия е 48 и това е един от най-високите проценти в света. А ние все още използваме въглища. Този вид сравнение във всички случаи не е в наша полза. Нека да кажа нещо, което е като обобщение на двата големи форума, на които бях в последните седмици – единият, който беше Green Transition, втория, който е Софийски икономически форум до обяд днес. Няколко пъти се споменава, че на нас ни трябва спешно екшън план за зелено възобновяване на икономиката и план за възобновяеми енергии изобщо.

И както ти самата беше казала, нов план "Маршал“.

Да, разбира се, то е в различен контакт.

Да, да.

Но някак си прави впечатление, че сякаш тук нямаме достатъчно ясно дефиниран екип и егида, под която да бъде направен, изграден този план, както и фигури и субекти, които да движат напред тези стратегии и това планиране.

Нека да кажем, че Софийският икономически форум събра за първи път новите министри на България. Това беше първото събитие. Иве, кои бяха основните политически послания?

Няма как да в днешни дни да се случи форум на високо ниво по каквато и да е тема и да не тръгнем от войната, защото естествено, това, което направи руската инвазия в Украйна, е, че промени координатната система на всички, на всичко, започвайки от енергията и зависимостта й от Русия.

И разбира се, всяка една икономическа стъпка, развитие или съюз оттук нататък 

ще минават през ориентацията от коя страна на барикадата сме ние. И това е много ключово, защото всички посланици, които взеха участие в тази среща – Кенет Мартен от САЩ, от Германия Ирене Мария Планк, Австрия – Андреа Икич-Бьом, и Украйна – Олеся Илашчук, казаха, че нашата средна по големина държава е ключова геополитически в този момент и похвалиха нейната роля в развитието на конфликта, бързото диверсифициране по отношение на енергийните източници, които са различни от руското гориво, и като цяло колко е важно да се определим. Нека да кажа, че имаше една много емоционална реч в началото – това беше президентът Росен Плевнелиев, който на няколко пъти изтъкна, че колкото по-бързо Украйна бъде приета в Европейския съюз, а България – в "Шенген“ и еврозоната, толкова по-добре за Съюза. Той наистина го повтори няколко пъти. Цитирам го: "Моят съвет ще бъде: подпишете декларацията за европейското членство на Украйна в НАТО и ЕС колкото може по-бързо“. Олеся Илашчук, посланикът на Украйна, разбира се, беше по-емоционална.

Нормално е, защото това, което се случва в Украйна, става от ден на ден все по-опасно, по-страшно, по-зверско. Тя използва думата "варварство“ буквално и след взрива на стената на Каховския язовир, за който все още не се знае точно кой е причинил тази огромна щета, която наричаме и екоцид, тя каза, че буквално виждаме следващи терористични атаки в Запорожието и руснаците продължава да нарушават все по-лошо и по-крайно международното право и трябва да отговарят за това. Аз предлагам като едно обобщение на това, което се чу като т политически послания от този първи панел – влиянието на руската инвазия в Украйна върху българската геополитическа ситуация, от основателя и президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, дадено специално за Радио "Фокус“ (бел.ред. виж интерюто на Саломон Паси).

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Президентът от Брацигово: От нас зависи да пренесем във времето в...
Какви мерки ще се вземат срещу преписвачите на Матури 2024?
Отличиха петима училищни директори с наградата "Св. Иван Рилски"
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Майката на простреляното в главата дете от Враца с първи коментар...
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).