Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ива Митева: Кандидатурата ни за шеф на БНБ няма да раздели коалицията
Автор: Екип Burgas24.bg 08:53 / 30.03.2022Коментари (0)414
© Нова тв
"Не, кандидатурата ни за шеф на БНБ няма да раздели коалицията. В коалиционното споразумение е записано в последния абзац, че коалиционните партньори ще обединят усилия за единна кадрова политика по отношение на органите, които изцяло или частично се избират от НС". Това заяви в студиото на Нова телевизия депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева в отговор на въпрос може ли кандидатурата на партията й за шеф на БНБ да разцепи коалицията.

По думите й ИТН винаги е била последователна. "Кандидатурата на Любомир Каримански е на масата още от 46-ото НС. Кандидатурата беше единна, по мое мнение, защото участвам в коалиционните съвети. Не съм чула възражение по това име. Не чух и че ще бъде представена нова кандидатура. Подкрепа беше обещавана. Разговарях основно с колеги от ДБ и БСП  - и от никого не чух, че ще представят своя кандидатура. От месеци призоваваме да седнем и да обсъдим тази кандидатура и като че ли всеки път тази тема се отместваше. Нямам отговор защо?", посочи тя.

Проблем се появил, когато започнали да текат сроковете за първата процедура и то в нейния край. "Нашата кандидатура е била винаги ясна. Не сме търсили кандидати до последния момент. Смятаме, че нашата кандидатура отговаря на всички изисквания на закона", подчерта Митова.

Според нея управителят на БНБ трябва да отговаря на минималните изисквания, заложени в закона за кредитните институции. "Сивитата и на двамата кандидати са в публичното пространство и всеки може да се запознае с тях. В закона е упоменато, че за член на УС на банката се изискват най-малко пет години на ръководна длъжност. Безспорно г-н Каримански отговаря на това условие. От това, което виждам от биографията на г-н Гюров – той е работил само около година и половина на ниска длъжност в австрийска банка".

Тя коментира и темата за възникналата война между прокуратурата и коалицията. "Не смятам, че се проваляме в опитите си да сменим главния прокурор. Подобно действие изисква една друго мнозинство – гласуване във ВСС, където нямаме мнозинство", заяви Ива Митева. И допълни: "Мандатът на ВСС изтича на 3 октомври. Дотогава действа настоящият състав. Но ние трябва да имаме най-малко 160 гласа за избор на нови. 2/3 мнозинство е заложено в Конституцията. Ако нямаме такова мнозинство за нови членове – старите ще продължат работа".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: