Ивайло Дерменджиев: Медиацията може да накара страните да си говорят

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
12:20 / 22.03.2023
557
Aрбитражът е исторически като медиацията и много си приличат. Тя е по-нов способ за решаване на спорове. В Европа това е прието с директива за медиация. Нашият закон е от 2004 година, тоест ние сме приели този закон преди европейската претенция. Това заяви председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев по време на Националната конференция на тема "Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници", предаде репортер на "Фокус". 

По думите му България е европейски лидер по отношение на медиацията като у нас тя се прилага по различен начин. "Медиацията може да накара страните да си говорят за нещо, което те дори не осъзнават. Ако успеем да накараме страните да си говорят, това е един частичен успех", добави Дерменджиев.

"Медиацията дава сериозна възможност за решаване на споровете извън съдебната зала“, посочи Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд. Според него административното правораздаване има голямо поле за медиация и тя е принцип, който се прилага в множество държави. Чолаков смята, че законопроектите ще допринесат за реформа на правосъдието.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Заради ремонти на АМ "Тракия": Реорганизират движението в този уч...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).