Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ивайло Спасов, човекът, на когото дължим затегнатия контрол във влаковете
Автор: Екип Burgas24.bg 10:03 / 01.12.2020Коментари (4)1550
©
Едва ли има българин, който да не е преминавал през лабиринтите на мудната ни администрация, оставайки с горчив привкус от множество негативни емоции. Задаваме ли си въпроса обаче дали промените, които все искаме да се случат, биха могли да са и наше дело, да са извоювани с нашата инициатива и упоритост. Скепсисът в отговорите ще преобладава, разбира се! Но има и хора с други нагласи. За тях - да си активен и сам да помогнеш на институциите, за да работят наистина в полза на гражданите, е усилието, което си струва и което ще ни направи различно общество. 

Историята на пловдивчанина Ивайло Спасов. В началото на октомври той подаде сигнал до БДЖ възмутен, че във влаковете масово се пренебрегва изискването за носене на маски. Обясняват му, че за да има по-стриктен контрол, са нужни ясно разписани правила, а такива няма. След месец и половина настойчивост от страна на Ивайло те вече са факт. 

"Пътувах за работна среща към София. Бях силно учуден, че кондукторът не носеше маска, а пътниците - повече от половината, бяха без маска. След подадени две жалби с мен се свързаха служители на БДЖ, че няма създаден ред и те нищо не могат да направят при констатиране на мерките. Те разчитат на случайни проверки от МВР и РЗИ, но те не могат да обезпечат безопасността“, разказва той в предаването "Нещо повече" по БНР. 

Ивайло Спасов пише до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски с настояване да има разписани правила, за да може БДЖ да реагира адекватно при всеки случай на засечен пътник без маска. В писмото си пловдивчанинът посочва, че е необходима работеща процедура "дискретно уведомяване и спешно реагиране при подобни нарушения независимо от часа на пътуване“. 

Първият отговор се получава след по-малко от седмица и е от министъра на здравеопазването, който посочва, че преписката по сигнала за неносене на маски в БДЖ вече е насочена към главния секретар на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и към административния секретар на МВР за предприемане на общи действия.

Месец по-късно МВР се отчита с писмо, че договореност има и когато при тях се получи сигнал от служител на БДЖ за пътник, нарушаващ противоепидемичните мерки, на място ще се изпращат полицейски служители. Дни по-късно на пощата си Ивайло получава от изпълнителния директор на БДЖ и конкретните, вече приети и разписани правила. От тях е ясно, че обслужващите всеки влак трябва да проследят пътниците да се качват в него задължително с маска или друго предпазно средство. При отказ кондукторът трябва да уведоми началника на влака. Той от своя страна трябва да позвъни на 112, за да бъде извършена проверка и съставен акт.  

Ивайло препоръчва, ако някой реши да последва примера му и да се жалва до някоя институция - много често отговорите им по имейл отиват в СПАМ папката. И още: 

"И не се отказвайте да бъдете активни по всеки въпрос, който ви вълнува... Един от проблемите при подаването на жалби или сигнали е правилното дефиниране. Колкото по-ясно и точно опишем проблема, ще се спести усилие и проблемът ще се реши по-бързо... Гражданското общество трябва да е съставено от хора, които не прибързват с мрънкането или с надуването на вувузелите, а отделят време и да прочетат настоящия нормативен ред, да го разберат и да видят къде са стъпките им, които трябва да направят и да посочат проблема на органите“, казва пловдивчанинът.



Още по темата: общо новини по темата: 14361
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2394 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще го скърша от бой тоя пе*ал загубен. Той нали е с маска, какво се бърка в на хората работите.
0
 
 
Такива хора са нужни на клета България!
на 01.12.2020 г.
-1
 
 
Малоумник без работа....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: