Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Гешев: Ако се притеснявах от заплахи, нямаше да съм прокурор
Автор: Екип Burgas24.bg 19:12 / 18.10.2022Коментари (1)419
©
Главният прокурор на Република България Иван Гешев, в интервю за Радио "Фокус“

Преди минути научихме, че главният прокурор на Републиката е получил заплаха във връзката с хакерската атака от почивните дни. Сега главният прокурор е на пряката ни телефонна линия. Здравейте, г-н Гешев.

Здравейте.

Кажете ни първо най-напред какво представлява тази заплаха, къде я получихте, при какви обстоятелства?

Аз честно казано не съм чел, но ме уведомиха, че на "Телеграм“ канала хакерската група, мисля, че се казва,  е публикувала изявление, в която съм посочен като персонална цел. Какво мога да кажа по този въпрос? От една страна в рамките на шегата може би е хубаво е да звъннете на политика Христо Иванов и да го питате и той какво мисли, защото на мен много ми е интересен фактът, че освен атаките от граждани на Руската федерация, българската прокуратура и персонално главния прокурор в продължение на 2 години са подложени също на такива атаки от политически сили, които би трябвало да изповядват евроатлантическите ценности. За мен това е интересен факт. Надявам се да е обикновено съвпадение, но вече почва да става притеснително. А иначе принципно ще кажа, че българската прокуратура е част от българската държава и ние защитаваме българския национален интерес и интереса на нашите европейски и евроатлантически партньори. Така че в някакъв аспект, ако мога да кажа в кавички, е нормално представители на българската държава, на европейските институции, на европейските държави да получават под някаква форма опити за натиск, за сплашване или заплахи, както искате ги определете, защото защитават определени ценности демократични, зад която седи съвременната общност и нашите партньори. Така че това едва ли ни притесни и ще ни разколебае. Ще продължим да работим и защитаваме нашите национални интереси и интереса на българските граждани.

Вие казахте, че го приемате по-скоро шеговито и в интерес на истината не звучите уплашен. Но кажете, моля ви, къде виждате връзката, откъде идва тази заплаха, според вас?

Аз не мога да изказвам предположения. Вижте, аз ако се притеснявах от заплахи, нямаше да съм прокурор. Това не са първите, тук се нареждат цяла плеяда олигарси, тези хора от Руската федерация. Така че работата на един прокурор едва може да се определи като спокойна. Така че който, както казва българският народ: "Който го е страх от мечки, не ходи в гората“. На нас това ни е работата. А откъде идват тези заплахи, не мога да кажа, но пак казвам, че ние защитаваме българския национален интерес.

Споменахте руска страна.

Само ще припомня, че имаше множество случаи, включително и закрита вече специализирана прокуратура, когато българската прокуратура проведе разследване, повдигне обвинение или установи много случаи на шпионаж в полза на Руската федерация, знаете, че имаше задържана под стража група с обвиняеми лица, и то на високопоставени длъжности в Народно събрание, в Министерство на отбраната, в Военното разузнаване, за които имахме доказателства, че работят за руското военно разузнаване ГРОУ и за Руската федерация. Така че не мога да изказвам предположения, соча само факти. Но това е част от работата ни. Независимо дали става дума за олигарси, дали става въпрос за национална сигурност когато са засегнати българските национални интереси, работата на прокуратурата, работата на службите, работата на правоохранителните органи, нормално е да има последствия.

Да. Днес по-рано вие казахте на пресконференцията, казахте, че сме изправени пред провал в борбата с престъпността. Виждате ли връзка между тези ваши думи, казани по-рано днес на нарочен брифинг, и заплахата, която получавате по-късно?

Пряка връзка не вижда. Виждам косвена връзка по-скоро в посока, че е трагично състоянието на правоохранителната ни система, което ако направим връзка с тази заплаха, е голям проблем за българската национална сигурност, защото българската правоохранителна система е в колапс, ще го кажа, колкото и да звучи силна тази дума, което съществено намалява защитните сили на българската държава, включително и борба с противодействието на зловредно руско влияние в случая. Това е така и за съжаление, в противодействието на борбата с престъпността, където не е пресилено да кажа, че сме изправени пред някаква своего рода национална катастрофа в сферата на борбата с престъпността. Това е единствената връзка, която мога да направя.

Намираме се все пак в състояние на война, която се води много близо до границите на България. Очаквате ли други атаки и какви биха могли да бъдат те – хакерски или някакви други?

Не мога да предвидя, не съм гадател. Не мога да предвидя, но както виждате, ситуацията е изключително притеснителна. Тя не е притеснителна само лично за мен или за държавата, притеснителна е за целия Европейски съюз и за демократичната общност, от която сме част.

Г-н главен прокурор, утре ще бъде конституирано новото 48-о Народно събрание. Вие заявихте, че сте готов на диалог с политическите партии. Знаете какво искат те – реформа, и в частност "Демократична България“, които и много пъти са настоявали за вашата оставка. Как ще водите диалога по този начин?

Вижте, аз ще цитирам приблизително какво е казал президентът Кенеди при встъпването си, приблизителен е цитатът – "Ще разговаряме със страх, но никога няма да ни е страх да преговаряме“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 18.10.2022 г.
+2
 
 
Къде ще бягаш бе? Боку и задкулисието те държат на каишка и не можеш да мръднеш. С килийното си образование по право от школата на МВр - стана гл.прокурор. Случайно, нали!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: