Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Гешев: За да си български политик, трябва да лъжеш хората в очите. Това не го владея
Автор: Екип Burgas24.bg 16:45 / 22.04.2023Коментари (1)896
© Фокус
"Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се случи. За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го владея. Не покривам стандартите на българската политика, ако въобще има стандарти в момента. Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. Ще бъда търпелив. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля".

Това заяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев. Според него се намираме в икономическа и социална криза, а безпрецедентно след 1989 г. и в конституционна такава, с непопълнени състави на над 80 органа.

"В тази ситуация да искаш да дестабилизираш една от малкото стабилни институции, която е последната преграда пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш определен човек, каквото определено е целта на някои "проектозакони", означава, че нещо не е наред. Нещо седи зад това, което не е интересът на хората и на България. Надявам се да не е финансов ресурс."

"Не може обяснението да е само некомпетентност. С тези проектозакони искрено се забавляват студенти втори-трети курс. Нивото на компетентност е изключително ниско", посочи той относно проектозаконите, с които се заявява провеждането на съдебната реформа. 

За проекта на закон, с който се цели по-голям контрол върху дейността на главния прокурор, в предаването "Политически НЕкоректно" Иван Гешев коментира:

"Този закон не е за контрол, не е за отчетност. Този закон има само една-единствена цел – ако може да се овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт. Проекторазпоредби, които противоречат на Конституцията – спрямо главния прокурор и неговите пет заместника, създава се процедура за наказателно преследване спрямо 6 човека, а за останалите български граждани е коренно различна процедурата. Това е извънредно законодателство. Те си мислят, че по този начин могат да овладеят прокуратурата, тези политически сили, които са флагманът на всичко това. Това не е реформа. Това е разруха и съсипване на една от малкото институции, която защитава гражданите."

Според Гешев "те ще го приемат, но за да го направят, трябва да има елементарна юридическа грамотност и базова компетентност, а на всички в Народното събрание е ясно, че този закон е противоконституционен". 

Гешев потвърди, че ако законодателството за главния прокурор се приеме в този му вид, той ще се обърне към Конституционния съд, но смята, че ще се опитат преди произнасянето му да развият някакво наказателно дело срещу него. Той изрази съмнения, че "зад всичко това стои нещо нелегитимно" и добави, че е "смешно да се занимаваме с една личност, при положение, че държавата се намира на това дередже".

Вместо да решава проблемите на хората, политическата класа "решава проблемите може би на олигархията, на организираната престъпност", допълни главният прокурор и описа като "цивилизационен сблъсък" срещите си с някои от народните представители.

Запитан кои са олигарсите, които искат отстраняването му, главният прокурор коментира:

"Тези хора бъркат прокуратурата с главния прокурор. Те си мислят, че още е 1990-91 г. Нито ще си решат делата, нито ще им приключат проблемите с правосъдието, ако не съм главен прокурор. Зад тези атаки – 350 000 долара г-н Цветан Василев на американски лобисти. Приятел с Малофеев, приятел с Малинов, акционер в неговата банка е била руската ВТБ, която е със санкции от САЩ и ЕС. Няма да се учудя да си направят и оперативка в Белград тези от NEXO, лицето, което вие, журналистите сочите като Къро и кой ли още не. Просто прокуратурата в последните 3 години извърши неща, които никога не са вършени. Вие предполагали ли сте, че Васил Божков ще се крие в Дубай? Никой български гражданин не е предполагал, че Цветан Василев ще се крие в Белград – човек, който може би командваше държавата."

"Пеевски е точно толкова недосегаем, колкото аз, вие или Прокопиев. Въпросът е защо НАП, МВР, ДАНС казват, че проблем няма? Никоя правна система в Европа не работи по следния начин – някой решава, че вие сте лош, посочва ви с пръст, вас ви арестуват и евентуално тричленка ви разстрелва до стената, както е било след 1917 г. Това не е демокрация, това не е върховенство на закона", каза още главният прокурор.

По думите му проблемът на България е, че ние искаме правилата да важат за другите.

Гешев постави въпроса защо Народното събрание не променя и не осъвременява наказателните закони, за да бъде по-ефективно наказателното правораздаване, защото Наказателният кодекс е от 1968 г., и изрази предположение, че не е заради некомпетентност.

"Според мен нарочно. Преди си мислех, че е от некадърност. Това е нарочно, защото в един момент проблемът може да спре до тях, да се опре до тях."

Относно емблематичните случаи с кюлчетата и т.нар. Мата Хари, Иван Гешев уточни, че "правилният термин е снимки на кюлчета, които могат да бъдат кюлчета" и съобщи, че едното от двете разследвания върви към своя финал.

"Мата Хари? Известна шпионка от Първата световна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е много интересен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари? В случая историята. Могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат съответните разследвания." 

По темата с имунитета на Радостин Василев главният прокурор обясни, че той се иска в този момент, защото сега са събрани доказателства. Според Гешев твърдението за репресия от страна на главния прокурор е  "модерно" и "тренд на българската политическа класа".

На въпрос за Кирил Петков и декларацията му за двойното гражданство с невярно съдържание Гешев увери, че няма двойни стандарти.

Иван Гешев нарече още "бомба със закъснител" ситуацията в ромските квартали, определи жителите им като "изоставени хора, които държавата използва само по време на избори" и прогнозира, че тази сегрегация "в един момент може да взриви държавата".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.04.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: