Иван Гранитски срещу политиците: Фъфлят, ръкат, екат - фукат се, че сме членове на ЕС

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
22:31 / 29.05.2023
968
Политиците говорят с акцент, фъфлят, ръкат, екат, заекват, имат 100-200 думи в речника си. Не може, това е трагично! Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" журналистът Иван Гранитски, който е и член-кореспондент на БАН по повод призивa на Българската академия на науките (БАН) за българския език.

По думите му народните представители дават лош пример: "Разбира се, вече и осакатеното образование, да не говорим за учебниците, учебните програми, тъй като освен лошия език, с който са написани повечето от тях, тоя език е студен, той е пластмасов, от него е изтръгнат живецът. И затова той не е така завладяващ за младите хора, които трябва да учат по тези учебници. А да не говорим, че специално в учебниците по история има гигантски манипулации и фалшификации, които са по посока да се откажем пак от националната си идентичност и да се влеем в една обща небулоза. Сега, тези процеси, колкото и да е трагично, знаете, в историята процесите се явяват два пъти – първият път като трагедия, вторият път като фарс. Само че днешният фарс, в който сме изпаднали ние, е такъв трагичен фарс, това е комбинация между сапунка, някаква грозна шарада и филм на ужасите, хорър", обясни Гранитски.

Според него устремени към новата геополитическа ориентация нашите политици са забравили, че са длъжни да пазят традициите на българския език и на Българското възраждане: "В последните 2 години нашите псевдополитици се занимават с всякакви маловажни въпроси, но не и с най-страшните – демографската катастрофа и опростачването на общественото пространство, падането на нивото на образованието, на здравеопазването. Какво се хвалят и се фукат, че сме били член на Европейския съюз вече 12 години и повече, след като не можем да си опазим една от най-богатите истории", попита още Иван Гранитски.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).