Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Костов: ГЕРБ не облекчават решението на другите, по-скоро го провокират
Автор: Екип Burgas24.bg 22:34 / 07.10.2022Коментари (1)703
© БНТ
Иван Костов с коментар политческата ситуация у нас и новата си книга - "Политиката отвътре". Той даде интервю за предаването "Панорама".

Когато чете човек вашата книга, често се натъква на думата "отговорност". Виждате ли я днес обаче?

Зависи какъв е прочитът на отговорността, защото примерно може да се тълкува така, че този, който взима решението, задължително трябва да понесе отговорността. Сега обаче виждаме съвършено друг подход. ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо? Защото казват, че носят отговорност не за решението, когато са сваляли предишното правителство, а носят отговорност към мира и войната, грубо казано. В името на това не поемат онази отговорност, персоналната, партийната и настояват, че трябва на друго ниво да се понесе отговорност, тоест от всички. При нормални отношения в една консолидирана демокрация това е разумно.

Политиката се прави в зависимост от нагласата, идеите и стремежите, които определят действията на хората в партиите, коментира Костов.

"Отговорността, която носят партийните лидери, също е в няколко посоки - основната е към тези, които са ги избрали. След това има, разбира се, и други интереси и опции. Има интереса на цялата държава, на цялото общество, но зависи как ще бъде поставена задачата, за да я решат. Аз не мисля обаче, че ГЕРБ облекчават решението на другите, по-скоро мисля, че го провокират".

Да се твърди, че и България е във война, е опорка на Кремъл, заяви Иван Костов.

"Те казват: "Ние воюваме с целия Запад", където е и България, но Западът казва "не, ние не воюваме с вас". Те действат по силата на международните отношения - Украйна иска помощ от тях, защото е нападната от Русия и те дават помощ, но не воюват с Русия. В този смисъл всеки, който казва, че ние сме във война, в т.ч. и г-н Борисов, всъщност използва руска опорна точка".

Коя е най-голямата заблуда на българина за политиката?

Той генерализира. Генерализира политическия грях, който по принцип съществува, защото политиците искат да променят живота му, а той не е съгласен в голямото си мнозинство да му се променя животът. Ето, вижте, ако не се промени животът му, се влиза в криза, защото обществото се променя, всички външни и вътрешни обстоятелства се променят, има вътрешни напрежения, те трябва да се решават от политиката. Това непременно е навлизане в бита на хората. В този смисъл хората няма как да не генерализират критиката си срещу всички политици.

Няма ли константи в българската политика преди 1944 г. и сега? Например Русия не е ли е една такава константа, която тласка към вечно разделение? Ето, вие не дадохте коридор на руските войски, но по ваше време дадохте рафинерия в руски ръце.

Да, така е, въпреки че по това време Русия беше на Елцин и беше тръгнала по пътя на демокрацията и беше нещо съвсем различно от възстановяването на неоимперската политика от Путин. Тогава всички мислеха, че Русия необратимо ще влезе в глобалния свят, глобалното общество и ще се демократизира, което е дълбока заблуда на либеарлите. Русия не е константа, няма константи в политиката, нищо не е постоянно и безспорно. Всъщност, ако Русия е била някаква величина в политиката, в момента Путин я занулява.

Ако тази книга, както казвате, е вашето политическо завещание, можете ли да го изразите в една дума накрая?

Завещавам една висока политическа амбиция. Без висока политическа амбиция едно общество не може да се развива, не може да се следват теченията, особено мейнстриймът и да се очаква, че нещо ще се случи. Огромна маса от хората не искат промени. Промените се налагат от вътрешни и от външни обстоятелства. Без да имаш амбицията да издигнеш обществото си на по-високо ниво, ти няма какво да правиш в политиката.



Още по темата: общо новини по темата: 845
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
костоф,един съвсем НЕ-генерализиран съвет от един твой яростен привърженик - млъкни!Крайно време е да си пиеш кафенцето и да не ПЛЯМПАШ!Излагаш не само себе си,излагаш нас,твоите привърженици и застъпници,на подигравки!Вярно,че възрастта не прощава,но ако не помагат хапчетата,поне се вслушай в околните.Впрочем,лицемери винаги е имало около тебе и точно те сега се пишат на твои най-големи приятели и *познавачи*!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: