Иван Кънчев: Има много ясна граница между родолюбие и национализъм

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:22 / 03.03.2023
847
Трети март трябва да ни обединява, а не разделя. Това каза за "Фокус" Иван Кънчев, съосновател и оперативен директор на фондация "Българска история",  във връзка със значението на празника за обществото ни. 

"На този въпрос винаги ми е трудно да отговоря, защото за 3 март се говори много, особено когато наближи годишнината от празника, и не смятам, че има чак толкова много факти, които не се знаят. По-скоро смятам, че понякога, според различните етапи, в които се намира обществото ни, предпочитаме да фаворизираме определени факти за сметка на други, а не да погледнем чисто обективната ситуация, която се е случила. В крайна сметка 3 март неслучайно е наш национален празник и вместо да разделя, както понякога се случва, е по-добре да ни обедини", каза Иван Кънчев.  

Според Кънчев има много ясна граница между родолюбие и национализъм. Тя се определят от това, че докато национализмът е политическа доктрина, то родолюбието се свързва с чувството за принадлежност към държавата си. 

"За мен по-скоро национализмът, той е и политическата доктрина и по-скоро така се изявява като феномен и в исторически план. Национализъм съществува от много време, докато родолюбието е нещо по-различно. Родолюбието е по-различно с това, че само по себе си дори в самата дума се съдържа думата "любов“. Тя по-скоро се изразява не в това винаги да оправдаваш своите неуспехи – говоря било то лични, или в случая национални, с външни сили и с чужди влияние, а по-скоро да осъзнаваш, че всичко минава през нас самите. В крайна сметка ние сме отговорни и за моментното състояние на държавата ни, и на нашето общество", обясни той. 

Според него по-малките държави имат по-голяма отговорност за това как се развиват. Те трябва да бъдат водени от подготвени хора, за да могат да се справят с всички предизвикателства, пред които се изправят. 

"Това, което казваме, звучи наивно, защото една малка държава като България няма как абсолютно сама да е отговорна за всичко, което постига, но имам предвид, че всяка една държава, особено по-малките, трябва не само да имат най-добрия политически елит, защото за тях предизвикателствата са много повече, но и ясно да знаят своите цели, към които се стремят. Нещо, което поне в моя съзнателен живот, който датира в последните 20-25 години, ми липсва, няма това нещо, не е налице. И последиците ги виждаме днес", добави той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (25):
09.03.2023 Фотоманипулация: Жените на този кадър не са три
04.03.2023 Вандали поругаха паметника на граф Игнатиев във Варна
04.03.2023 Кисегинов подарява автомобил, отправи предизвикателство към българите
04.03.2023 Христос Спасител в Рио де Жанейро грейна в цветовете на българския флаг
03.03.2023 Иван Кънчев: Учениците стават апатични към българската история
03.03.2023 Иван Таков: Безумни са внушенията, че святата дата 3 март разделя българите
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).