Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Начев, политолог: Не очаквам депутатите да подкрепят кабинета "Габровски", но той така или иначе е обречен
Автор: Йоланда Пелова 09:05 / 14.12.2022Коментари (0)527
©
Не очаквам депутатите да се обединят и да подкрепят кабинета "Габровски“, но той така или иначе е обречен. Обречен е по две причини. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ политологът Иван Начев. "Първата причина е, че той не обвързва партиите, които ще го подкрепят, да носи някаква политическа отговорност. Предложен е кабинет, който се нарича експертен, но там са предложени хора, които са били във втория ешалон на властта, никаква експертност не може да бъде видяна. Вторият голям проблем е свързана с политическата отговорност. ГЕРБ бяга от политическа отговорност и ако той бъде избран, същите тези, които сега го избират, утре може да го свалят. Няма никаква гаранция каква политика ще провежда този кабинет. Губи се връзката между политическото ръководство на партията, ПГ на партията и самият кабинет“.

Според политолога днес в Народното събрание можем да очакваме всичко. "Първата причина за това е, че няма очевидно мнозинство, което да застане зад този кабинет, т.е. да се получи това мнозинство или малцинство, то трябва някой да отсъства. И втората причина е, че няма ясна подкрепа, която да стои зад този кабинет. Когато се правят подобен род експертни кабинети, то винаги се правят преди това на основата на някакви преговори с политически партии. В случая няма такова нещо.“

Според мен Борисов е много последователен в своето поведение, смята Начев. "Той разпорежда на парламентарната група какво да прави, след това отменя това, което е разпоредил. Ние наблюдаваме опити той да се върне на политическото поле, защото беше доста игнориран в последните години. И сега той е в центъра, той води преговори, той определя, той казва, че няма да има политически лица вътре в кабинета, той казва това е политическият кабинет. Но можем да кажем, че Борисов бяга от политическата отговорност, той смята, че едни предсрочни избори ще го изведат на челно място, по две причини. Първата – върнахме хартиената бюлетина и втората, че съвсем очевидно всички очакваме по-ниска избирателна активност, защото всъщност вече сме уморени от тези избори.“

Начев смята, че при втори мандат също няма да може да се състави правителство. "Това противопоставяне, което наблюдаваме сега, ще продължи и при втория мандат. Опитите да се състави кабинет с третия мандат, също ми се струват обречени от самото начало. Разбира се стои въпросът на кого ще връчи президентът мандатът. Ако го връчи на БСП, той е обречен. Ако го връчи на "Български възход“, може да има някаква подкрепа, но той също по принцип ще е обречен“.

За мен основният проблем е кое може да накара политиците да се обединят и да решават проблемите на българското общество, допълни политологът. "Политическият егоизъм надделява над основната задача на политиците да решават проблемите на българското общество“.

На въпрос на водещата какво може да промени ситуацията в страната, Начев отговори, че две неща могат да я променят. "Първо, ако има висока избирателна активност. И вторият въпрос, който стои е дали не е време избирателите да ударим един шамар на политиците, в смисъл такъв, те да могат да разберат, да се освестят от това, което правят, за да може да им стане ясно каква е тяхната основна задача, т.е. да им напомним каква е тяхната основна задача. Това може да стане по много начини – например, като не гласуваме за тях, или обратното – гласуваме за тези, които показват, че искат да водят преговори, искат да променят политическата ситуация в страната“.



Още по темата: общо новини по темата: 843
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: