Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Петков, БСП: Тези хора днес, които натиснаха зелено бутонче за изпращането на оръжията, не осъзнават какво направиха
Автор: Екип Burgas24.bg 22:17 / 03.11.2022Коментари (0)471
©
Народният представител от БСП Иван Петков, в предаването "Това е България" на Радио "Фокус".

Първи откликнал на молбата, на предложението на проф. Огнян Герджиков тук, в нашето студио – ако не се състави правителство, връща парите, връща възнаграждението си, и това е съпредседателят на "Демократична България“ Владислав Панев, гласувал днес, както и цялата партия, разбира се, и по тяхно предложение за военна помощ на Украйна. Но на другия полюс, освен "Възраждане“, които днес протестираха още в началото на пленарния ден с протест пред сградата на Народното събрание, БСП. Постоянни в позицията си, Корнелия Нинова отсече: "Повече оръжия означава повече война. Колеги, влизате ли в коалиция на войната?“.

Сега търсим и още отговори от народния представител от "БСП за България“ г-н Иван Петков, който беше днес един от всички, които след гласуването вдигнаха надписи "Мир“.

Очаквахте ли все пак това развитие на нещата? Колко е опасно за нас и тази "коалиция на войната" ще ни вкара ли във война?


Очаквахме, но не и с такава подкрепа. Първо нека да стане ясно и на нашите слушатели, и на обществото, че днеска една партия, която прокламираше по време на кампанията против оръжията и до вчера, както се казва на жаргон, се обърна и подкрепи тези действия да влезе вече България като участник в този военен конфликт. Разбира се, трябва да стане ясно на всеки един от нас, че България вече е пряк участник. 

Цитирате "Български възход“ – колегите ви в парламента.

Да, да.

Тези, които до вчера декларираха, че ще гласуват против, а днес вече другото. И все пак тези страхове у българското население, защото изследвания показват, че да, хората малко или много се притесняват и си казват "абе по-добре да не даваме оръжие“, доколко наистина са основателни? Г-жа Нинова е прекрасен парламентарист, дългогодишен, тя знае как. От какво в момента и къде намирате пряката заплаха българин да се притеснява? Да, тук сме на няколкостотин километра от Крим по права линия, така е, не сме някъде на Пиренеите, или на някой остров, твърде близо сме. От какво в момента трябва да се притеснявате и какво предстои, според вас?  

Първо трябва да кажем, че още след военните действия на Русия в Украйна, няколко месеца след това европейски социологии излязоха с тяхно проучване, че над 60% от българите не желаят България да участва в този конфликт – не цитираме наши социологически проучвания, а европейски. Естествено, оттук нататък можем само и единствено да се надяваме и да отстояваме, както това ще направи БСП.  

Преди малко зададох същия въпрос на Владислав Панев – народен представител и съпредседател на "Демократична България“. Той каза "Ама виждате ли, сега аз пък ще ви дам пример с Литва, Латвия и Естония, които имат пряка граница с Русия, и не се уплашиха да го направят“.  

Вижте, конфликтите с прибалтийските страни с Русия са още от времето на разпада на съветския съюз. Тук, когато говорим за причини за събитията, ние трябва да се върнем още назад, през 2014-2016 г., когато се случваха ужасяващи неща в Украйна, и когато ние и особено когато имахме министър на външните работи, алармирахме какво се случва. Но тогава Европа и светът, в частност тези, коти ов момента помагат на Украйна, казваха, че това е вътрешен конфликт на Украйна и не се месят. Още тогава ставаше ясно, че нещо назрява.  

Имате предвид изгорелите живи хора, които бяха в дома на профсъюза?

Да, и трябва да знаем, че тогава умираха и българи. За мен лично дипломацията на Европа се скъса много отдавна. Европа загуби този свой чар, който го можеше ХІХ-ХХ век, да съумява да сяда на дипломатическата маса. Защо се случи това нещо – тези корени се коренят в Европейския съюз, в Брюксел. И в момента ние всичките трябва да искаме наистина действията в Украйна да приключат и това ще стане само и единствено, когато се иска да се стигне до дипломация. А в момента с въоръжаване на едната страна ние влизаме в този конфликт. Действията днес на това управляващо мнозинство, което ние наричаме "коалицията на войната", аз не мога да разбера. Даже се учудвам, че тези хора може така, с лека ръка, други ден да кажат да влезем с жива сила и да гласуват.  

Очаквате ли го? 

Не, не, надявам се да не, но просто като гледам бързането – три дена не можем да изберем председател на парламента, днес за първи път довършихме всички комисии с ръководства в Народното събрание и изведнъж включваме  да изпращаме оръжие за Украйна и с тези отвратителни неща да кажем, че като изпратим оръжие, нашите евроатлантически партньори ще ни ги модернизират. Няма как нещо да ни бъде дадено. Всичко ще бъде платено. А дали пак ще трябва да платим за нещо и да го чакаме с години, както една поръчка на F-16, защото виждам, че днес, преди малко на Бюджетна комисия е минавало и за следващите нови самолети, които не знаем кога ще дойдат, но ще ги платим. Оттук  нататък виждам едно безумие, което се случва в това Народно събрание и ще бъде запълнено с черна страница в историята на България. Днес този акт е една черна страница в историята.  

Това ли са, които изброихте, приоритетите на 48-то Народно събрание? Както казахте, първото заседание до избор на председател продължи над 50 часа. След това имаше "коалиция на войната", "коалиция на хартиените бюлетини". Делян Добрев измисли и нова коалиция – "на мадуровците". Очаквате ли наистина да се състави правителство?  

Първо, от всичко, което изброихте, най-фрапираща е "коалицията на войната". И имам чувството, че тези хора днес, които натиснаха със зелено бутонче за изпращането на оръжията, не осъзнават какво направиха в момента. Не мога да кажа какво ще се случи оттук нататък, мога да кажа, че БСП има решение, а то е единствено за момента, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“. Ако имаме покана от втория – ПП, ще седнем да обсъдим, което после ще вземем с решение на Националния съвет. Вече при кой ще отиде третият мандат – аз ненапразно още от самото начало и на срещи с избиратели споделям, че истината ще бъде при третия мандат. 

Очаквате ли той да дойде при вас? 

Не мога да кажа. Ако разсъждаваме по темата, че огромна част и от избирателите на г-н президента Румен Радев са от актива на  и това, което се случи в предишните Народни събрания – съвсем резонното е да избере пак президентът БСП. От там нататък ние нееднократно, и ръководството е казало, че ще се опитаме да направим кабинет, но в тази ситуация с тия решения е вече много сложно.  А нека най-накрая вече и вашите слушатели, и гражданите, да разберат едно – че България не влезна до момента в конфликта благодарение на БСП, защото бяхме в коалиция в кабинета "Петков“, и там благодарение на нас не се стигна до това.

И после ви обвиняваха, че все пак с подписа на г-жа Нинова са заминавали по един околовръстен път, но пак към Украйна, едни оръжия.  

Ако дадена страна иска да закупи оръжие, тоест, ние, ако започнем да мислим къде ще отидат в последствия тия оръжия, значи на практика да спрем тези заводи да произвеждат оръжие.

Разбрах Ви, има разлика между даване и продаване, да. 

Ние сме ги продали, но не директно на Украйна. И между другото, тук трябва да стане ясно, че служебният кабинет, който е в момента на Румен Радев, ясно каза, че не е имало пряка продажба към Украйна и не е достигнал български патрон в Украйна. Това го заявява не само БСП, но вече го заявява официално и служебният кабинет. Не си говорим тук с неща, които са недоказани. Напротив.  

Кажете ми сега, говорили сме го в това студио и с г-н Кристиан Вигенин, и с вашия колега Иван Ченчев – като пета политическа сила в момента "БСП за България“, като парламентарна група пета в парламента, възлагат ли се твърде много очаквания, отговорности на вашите плещи? 

Ако както говорихме преди малко, се стигне до трети мандат в ръцете на БСП, естествено. 

Казвам го и като комплимент, че г-жа Корнелия Нинова все пак беше обединителната и най-консенсусна фигура, която в крайна сметка излезе, предложи лично г-н Вежди Рашидов, с когото и си размениха усмивки от старите ленти кой кога бил обидил, но все пак има председател на парламента и тръгна по същество и работата му. 

Да, издигането на Вежди Рашидов от страна на Корнелия Нинова беше, след като се реши на Председателски съвет и тя лично запозна групата, и ние решихме, че може да го направи това нещо. Не е било нещо задкулисно, напротив. Стигна се до два момента. Мисля, че и след това, когато Кирил Петков стана и каза, че не бил разбрал, колегите от другите политически сили казаха, че напротив – на Председателски съвет се е решило да бъде Корнелия Нинова. И ние в групата също после дадохме съгласие. Но явно наистина ще се стигне до там, че старите партии, които ни обвиняват, че сме от статуквото, реализираме решения, които са само успех за този парламент и за даване на надежда. Тръгнах да казвам преди малко, че с хората, с които се срещам, всеки заявява, че не иска да ходи вече на избор. Но пък не можем да правим правителство на всяка една цена, особено след тези решения, които видяхме днес. 

Ако трябва в проценти да кажете какви са шансовете за правителство, след като виждаме – надговярането буквално в парламента продължава да е все повече предизборно, оптимист ли сте, или напротив? 

Не мога да кажа в проценти, но по-скоро мога да кажа, че шансовете за правителство намаляват с всеки изминал ден. 

Дано не сте прав, г-н Петков. Все пак хубаво е за България да има редовно правителство, но ако се наложи – и нови избори. Благодаря Ви!



Петя Кузева








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: