Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иво Сиромахов: След Освобождението са построени Народния театър, Парламента, след 1991 г. предимно кръчми и бардаци
Автор: Екип Burgas24.bg 16:40 / 29.03.2023Коментари (17)10869
©
Коментар на популярния писател, сценарист, драматург и тв водещ Иво Сиромахов. Той е носител на "Наградата за дебют в областта на изкуствата“ през 1995 г. 

"Често си мисля за българите от първите 30 години след Освобождението и българите от първите 30 години на демокрацията.

Опитвам се да сравня едните и другите и да си отговоря на въпроса какво се е объркало.

След 1878-а, само за няколко десетилетия България от нищото се превръща в модерна държава. По онова време са построени Университетът, Народния театър, сградата на Парламента, Военният клуб. Основани са Художествената Академия, Българското книжовно дружество, Народната библиотека.

След 1991-а са построени предимно кръчми и бардаци.

Това е положението.

След 1878-а в Народното събрание работят личности като Захарий Стоянов, Петко Каравелов, Константин Величков, Васил Друмев.

Сега в Народното събрание мишкуват някакви анонимници, назначени от партийните си вождове.

Това е положението.

След 1878-а творят поети и писатели като Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Кирил Христов.

След 1991-а поетите и писателите само се ослушват към коя партийна групировка да се прикачат, с надеждата да им подхвърлят някой кокал.

Това е положението.

През войните за национално обединение десетки хиляди млади български момчета загиват за родината си.

Сега битките са предимно за поредната промоция на евтино олио в хипермаркетите.

Това е положението.

Защо днешните българи нямаме нищо общо с онези българи от първите десетилетия след Освобождението?

Защото най-светлите умове и най-ярките личности са били мачкани и безмилостно избивани.

Синовете на Райна Княгиня, славни български генерали, герои от войните за национално обединение, загиват в комунистическите лагери на смъртта.

Родът на Иван Вазов е разселен и паметта за подвизите на Владимир Вазов, на Георги Вазов съзнателно заличавана. Най-малкият брат – Борис Вазов умира в мизерия и унижения през 1957 година. Пенсията му е отнета.

Унищожавана е паметта за големите герои от Първата световна война – генералите Иван Колев и Стефан Тошев.

Защото за да защитят родината си са разгромили руснаците в Добруджа.

Саможертвата на поручик Димитър Списаревски е изтрита от учебниците. Спасителят на София от американските бомби е обявен за "фашистки“ летец!

Светлият карикатурист и фейлетонист Райко Алексиев е измъчван и пребит до смърт. Убиецът му дълги години след това е депутат, даже кръщават улица на негово име.

Това е положението.

Големите българи са избити и забравени.

Останали са само малките", казва Сиромахов, цитиран от Novini.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.04.2023 г.
0
 
 
Аз моя живот го живях в две епохи… Помня училища с най- силната образователна система в света-изучавал съм всички български и възрожденски автори…дори знам, че е имало Турско робство! В училище имаше доктор,мед. сестра и зъболекар- безплатни… Лагери и детски школи…. Можех да паркирам на тати Москвича без Синя зона…и униформен мъж все още будеше уважение и респект…. Толкова заводи се построиха и язовири и инфраструктура, че вашият асфалт с ремонт на ремонта ми е жалък…. Музиканти,певци,актьори…балет свободни професии, атракциони, таланти…можеха да работят и да се развиват…. Заведенията бяха социални, пълни….имаше от всичко. Дори можеше да срещнеш- любов… Плащаха се символични стотинки за транспорт, храна, ток…. Всеки имаше работа…. П*д*р*с беше само Старшината в Казармата щот- той баща, той майка! Обиколих Гемания,Турция,Холандия- половин Европа и дори бях в САЩ…. Нямаше кражби и заключени домове….имаше само два пола- мъже и жени… Можеше да намериш чисти места за плаж и разходка…бетона и хотелите ви с цел печалба ги имаше,но не бяха един върху друг….. Имахме развит туризъм и селско стопанство, и животновъдство!!!…Заводи… Производствен комплекс…Фабрики… Тая Кочина я нямаше!!! Вземете си рекламите за бързи кредити и ЧСИ- тата, и данъците и простащината и си идете с Мир…Вашето не е Политика, а целуване за з*дн*ц* на ЕС и Чуждопоклоничество!!! Нищо достойно,честно и свястно не носите на България и народа! Няма да върнете почти 3 000 000 емигранти - Българи! Няма да вдигнете стандарта на живот! Ще умират пенсионери и други само ,защото сте некадърни и не създавате- НИЩО!!!..Вие можете само да рушите и убивате живота и построеното….. Идете си в Мир…макр,че делата ви ще останат! За АЗ ПОЗНАВАМ И ПОМНЯ ЕДНА ДРУГА България И СИ Я ИСКАМ ОБРАТНО!!! ВЕДНАГА!!!
Aнонимен
на 03.04.2023 г.
0
 
 
Ама точно от този групичка да чуем рев по изгубената естетика и погазена етика и идеали . Иначе какво да започнем да строим втора академия , втора библиотека , втори Народен театър , университет и д-р . Еми , да му кажа да дойде в Пловдив ,има и университетска сграда и университетски стоматологичен факултет . Много тъпа манипулация . Ама тая партия , наистина си е скрита комунистическа маша . Сега ги чакам да скочат с гърди да защитят и Мунчо . Толкова плоски и елементарни мозъци .
Aнонимен
на 02.04.2023 г.
0
 
 
Благодарение на шефа му. Да има къде дс маат гюбеци
Aнонимен
на 01.04.2023 г.
0
 
 
Докато целокупния български народ друса кьочеци опростачен не без участието на въпросния господин е много ясно какво ще се строи
Aнонимен
на 31.03.2023 г.
0
 
 
Освен тези причини, главната е КОМУНИЗЪМ, който унищожи допълнително създаването на личности! Чрез привилегии за некадърници, но членове на Партията, лансирането им до гроб. Това убива мотивацията и честната конкуренция и превръща хората в безлични нагажденциу., които са посредствени, но верни на тези, които са им дали привилегиите. Прилича ли това на мафията?
Aнонимен
на 30.03.2023 г.
0
 
 
Чест прави на Иво Сиромахов, сиромахов е Алеко Константинов в нашето съвремие .
Aнонимен
на 30.03.2023 г.
0
 
 
Защо политици и бизнес си правят каквото си поискат,но не и да работят за България и българите ???? Нали всички ние трябваше да се обединим и да изхвърлим ,тези които ни КРАДАТ и лъжат ???? Докато е МАФИЯТА на власт в България, какво може да очакваме ???
Aнонимен
на 30.03.2023 г.
0
 
 
Това всичко е вярно !!! Браво !! Но ЗАЩО всички популярни лица и известни личности като вас , Господин Сиромахов си мълчахте толкова години ???? И сега казвате какво става в България !! Както и много други хора са знаели какво са вършили политици и мутри и мутреси и как са ограбвали нас простите хора !! Нали ??? Ограбвани сме и лъгани от много години !! Ние обикновените българи искаме всичко да се върне на държавата и НАРОДА !! Утре ще е късно !!
Aнонимен
на 29.03.2023 г.
0
 
 
Това е изключително тъжно! Изражда ли се българският народ? Кой така ни проми мозъците, че мислим само за пари и интереси?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: