Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Избори 2 в 1 на 24 октомври?
Автор: Екип Burgas24.bg 22:14 / 11.08.2021Коментари (2)1406
©
Вчерашните дебати не дадоха отговор на въпроса на електората кой е предател, е общото мнение на политическите наблюдатели, които коментират за “Труд" парламентарната криза. Голямата интрига в парламента беше дали ще се стигне до реализиране на третия мандат за правителство или до избори 2 в 1 - парламентарни и президентски наесен. Като вероятна дата за тях се очертава 24 октомври, смятат конституционалисти. Датата за президентските избори трябва да бъде определена от сегашното Народно събрание, а президентът трябва да насрочи деня на третия парламентарен вот през тази година.

Привържениците на избори 2 в 1 са изчислили, че те ще бъдат по евтини от две последователни отивания до урните. Освен това се очаква избирателната активност да бъде значително по-висока, отколкото тази на 11 юли, която бе най-ниската през годините на прехода. Избирателите вече се уморени от избори през тази година и се смята, че няма да се разходят още два пъти до урните. А през есента отпускарският период ще е свършил и реколтата ще бъде прибрана, е още един от мотивите за избори 2 в 1.

Оставката на несъстоялия се премиер на ИТН Пламен Николов след като той оттегли номинацията си, ще бъде точка първа в днешното заседание на парламента. Голямата грижа на ИТН е да се измъкнат от ситуацията с най-малко щети. Затова и парламентарната шефка Ива Митева посвети вчерашния си ден на търсене на решение за преодоляване на кризата с неосъществения правителствен мандат. Десислава Атанасова от ГЕРБ определи ситуацията като “на ръба на конституционна криза".

От президентството бяха категорични, че за да приключи процедурата по първия мандат, трябва да има акт на Народното събрание и точно такова решение ще гласуват днес народните представители. Едва след него президентът ще може да връчи мандат на втората политическа сила ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че мандатът ще получи Даниел Митов и ще го върне веднага. Митов бе номиниран на премиер и след изборите на 4 април, предложи и правителство, но не срещна подкрепа от нито ес. дна партия в 45-то НС.

За третия мандат сега има двама мераклии - БСП и “Изправи се, бг! Ние идваме"! Лидерките на двете формации Корнелия Нинова и Мая Манолова призоваха от трибуната останалите партии - без ГЕРБ и ДПС - да се смирят и да седнат на масата на преговорите за съставяне на правителство с хоризонт 8-10 месеца, което да предприеме неотложни мерки за идващата четвърта вълна на ковид и актуализацията на бюджета.

Тошко Йорданов от ИТН отсече, че с предатели няма да преговаря. Христо Иванов още във вторник каза, че ако мандата отиде при БСП, ДБ няма да участва и призова президента да даде шанс на най-малката ПГ на Мая Манолова.

Христо Иванов от ДБ и Мая Манолова от ИБГНИ искат финансово-икономическия блок на служебното правителство - министрите Кирил Петков и Асен Василев - да остане, а Нинова е готова да предложи целия кабинет да стане редовен.

Депутати определиха предстоящите разговори между трите партии като тренировъчни и като възможна канава за бъдещи общи действия. Признаха, че кабинет с третия мандат в рамките на този парламент е невъзможен и припомниха, че майстори на правителства от третия път е било единствено ДПС с кабинетите на проф. Любен Беров през 1992 г. и на Тройната коалиция през 2005 г.

ИТН обяви още във вторник, че трябва да има трети избори. ГЕРБ са за вот 2 в 1 и усилено пресмятат шансовете на поне двама бъдещи свои кандидати за президент срещу Радев. Политолози смятат, че едва ли ще е възможна обещаната от Слави Трифонов победа на президента още на първия тур, тъй като едва ли избирателната активност ще надхвърли 50 процента. Освен това, подкрепата на шоумена вече не носела позитиви, а обричала носителите й на провал.

При избори 2 в 1 -президентски и парламентарни, логистиката свързана с машините за гласуване ще е близо 2 пъти по-евтина. Това коментира Веселин Тодоров, собственик на фирмата, която технически обезпечава устройствата за гласуване “Сиела норма".

Той обясни, че по-сложна ще бъде единствено работата по софтуера с две бюлетини - за президентските избори и за тези за народни представители. Значително по-малкото разходи идвали от това, че нямало да се налага два пъти да бъда транспортирани и охранявани устройствата, както и два пъти да се осигурява техническо обезпечаване на техниката.

Ако изборите са 2 в 1 ЦИК трябва да решат дали гласуването ще е с една или с две карти. При предишните избори за всяка машина имаше по 5 карти, поясни Тодоров и допълни, че ако се приеме да се гласува с две карти, тогава за всяка машина ще има по 10 пластики.

Страната е на път към трети избори от април насам, след като Слави Трифонов, водещ на ток шоу и певец, спечелил вота на 11 юли, заяви, че не е успял да събере достатъчно подкрепа за работеща коалиция, пише “Politico". Партиите на протеста са скептични по отношение на действията на кабинета на Трифонов за премахване на корупцията и не желаят да го подкрепят, социалистическата партия също отказва подкрепата си за кандидата на Трифонов за вицепремиер. Въпреки че е на второ място в гласуването, ГЕРБ на Борисов също няма широката подкрепа, необходима за изграждането на мнозинство. пише още “Политико"

България все по-упорито се насочва към третите си парламентарни избори за годината. Това се случва, след като победителят от вота през юли не успя да постигне коалиционна сделка. Това се казва в коментар на Евронюз. Сатиричният водещ и певец без политически опит Трифонов вече обяви, че няма да подкрепи нито една от останалите партии.

Това ще бъдат третите избори за годината в източноевропейската страна, потопена с месеци в политическа криза, безпрецедентна от края на комунистическия режим, смята “Евронюз".

Неуспехът на ИТН увеличава перспективите за нови избори тази година, създавайки политически вакуум, който може да попречи на способността на България да се справи с очакваната нова вълна на COVID-19 или да се възползва от фонда на ЕС за възстановяване от коронавируса, пише “Ройтерс".

“Настоящата липса на яснота по отношение на многогодишна политическа програма, за която едно постоянно правителство е от решаващо значение, прави икономиката по-уязвима на фона на здравната криза", казва Денис Шен, анализатор от рейтинговата агенция Scope", цитиран от Ройтерс. Агенцията посочва, че според конституцията ще има още два опита за формиране на правителство в България от други партии, но според анализатори шансовете им за успех изглеждат ограничени.

“Ройтерс" посочва още, че “Има такъв народ" не е успяла да спечели подкрепата на своите потенциални съюзници, които са две малки антикорупционни партии, след като е отказала да подпише политическо споразумение и е предложила министри, които според ДБ и ИБНИ са негодни за борба с корупцията на високо равнище в най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

Конституцията казва, че в двумесечен срок се насрочват нови парламентарни избори. Първата възможна дата за евентуални избори 2 в 1 е 24 октомври, Това означава, че 46-ото НС трябва да издържи до 22-23 август, което не е проблем. ГЕРБ обявиха, че ще върнат веднага мандата, който президентът може да и връчи още днес. След това има седемдневен срок за връчване на третия мандат (б. р. това е седмицата от 16 до 22 август). Ако и с третия мандат не се постигне съгласие за образуване на правителство президентът с указ разпуска НС и насрочва избори за нов парламент. С втори указ назначава служебно правителство.

Преди да бъде разпуснато 46-ото НС депутатите трябва да вземат решение за датата, на която да се проведат изборите за президент.

Ако и в следващия парламент ситуацията се повтори, тогава НС няма да може да бъде разпуснато, тъй като три месеца преди края на президентския мандат НС не може да се разпуска, т. е. служебното правителство ще работи при условие, че има и действащ парламент.

Малко вероятно е президентът да бъде избран на първи тур на фона на ниската избирателна активност, демонстрирана на изборите на 11 юли. По конституция на първи тур може да бъде избран държавен глава, ако е получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

Не се е*авайте с нас, написа в Туитър председателят на ПГ на “Има такъв народ"Тошко Йорданов.

Репликата на Йорданов в Туитър е цитат от песен на Слави Трифонов. “Не се е*авайте с нас, щото който ни закача после не успява да се върне в мача", уточни Йорданов и добави хаштаг, че идва този, който ще изхвърли боклука. Така той отговори на Антоанета Цонева от “Демократична България", която оприличи във фейсбук декларацията на ИТН с песента на Ивана “Шампанско и сълзи".

“Ние просто сме честни и истински. Не се крием зад лицемерни усмивки и кухи фрази. Време е да изхвърлим боклука!", призова от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ИТН Виктория Василева.

Кой печели и кой губи при избори 2 в 1?

Трудно е да се прогнозира. Всеки си прави някакви сметки, но практиката показва, че който си прави такива сметки, наглася дати, променя фундаментални изборни правила преди изборите - това работи против него.

Президентските избори са доста непредсказуеми. С изключение на втория мандат на Първанов, когато се каже, че едва ли не някой е сигурен, обикновено става точно обратното. Така загуби Стоянов, така загуби кандидатът на ГЕРБ, въпреки че бяха казали, че и магаре да издигнат, ще спечели. Оказа се, че Цецка Цачева е по-зле от магарето...

Слави в момента не доказва да е много далновиден и прозорлив. Подкрепата му за Радев е като мечешка услуга. През 2016 г. Лютви Местан каза:“Ние от ДОСТ подкрепяме Цецка Цачева". Тогава Бойко Борисов му отвърна, че непоискано добро е по-лошо от зло. Президентът има далеч по-висок рейтинг от Слави и с подкрепата на Трифонов за Радев хората ще почнат да прехвърлят едното към другото, а като прехвърляш от един по-пълен съд към по-празен е ясно каква е посоката. И съответно обратната страна на това са негативите. Защото Слави започна да трупа негативи и те ще се прехвърлят към Радев. Ще започнат подозрения, че двамата са комбина - как така ще го подкрепяш, без да имаш келепир? Слави убийствено копира НДСВ, но в негативния смисъл, по-скоро прави имитация на НДСВ. Но не е царя, колкото и да се мисли за някакъв. През 2001 г. НСДВ спечели изборите, направи правителство и с половин уста подкрепи Петър Стоянов за президент. И Стоянов загуби. След 20 години гледаме същия филм, само че с турски дублаж - едно време имаше видеокасети, на които вървеше английския текст, но дублиран на турски.

От предсрочни трети избори най-много ще спечели “Демократична България". Тяхната “черна пропаганда", хейтът, влияе много силно. Онези, които имат малко мозък в глевата и са гласували за Слави, ще си кажат - тия са пълни аматьори, дай да ходим към Христо Иванов. Същевременно Мая Манолова и Хаджигенов установяват тясна комуникация с ДБ и сформират някакво общо нещо и да се спекулира, че при нови избори двамата ще отидат в ДБ. Не виждам защо това трябва да се прави, но не ги знам какви договорки имат. Само “Демократична България" има потенциал да привлича гласове. ГЕРБ може да възстанови малко от избирателите си, предимно от онези, които не гласуваха на 11 юли. Има и едни 100 000 гласоподаватели - комформисти, които гласуват за очертаващия се победител. На последните избори гласуваха в по-голямата се част за Слави. При следващи избори не е ясно как ще се разпръснат, може и да се върнат към Борисов. Но резултатите на ГЕРБ и ИТН ще са близки, независимо от това какво дават социолозите сега.

До преди седмица-две беше много по-изгодно за обитателя на “Дондуков" 2 да си продължи служебното правителство. Но драматичният и истеричен тон зададе съвсем друг контекст. В момента г-н Радев вече приема това правителство за силно токсично, ако приемем терминологията на Трифонов. Защото след изявите на отличника Илиев, на наследника на воеводи Илиев, това което се разбра е, че критериите на Трифонов като своеобразен ейч ар на държавата, да избира и предлага кандидатури за политически лица са доста спорни. Трифонов се изрази, че Румен Радев в най-голяма степен уплътнявал представата му за политическо лице. На мен това не ми прозвуча като хвалба, а по-скоро като закана и дори като заплаха. Защото ако те харесва някой, който предлага подобни звездни кандидатури на обществото за политически фигури и този някой казва, че ти в най-голяма степен отговаряш на неговите политически, социални и всякакви други критерии, значи нещо не е наред. Така че по-скоро избори 2 в 1 в момента не са изгодни за Радев и за тези, които стоят зад него.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Славчо затвори се в дупката си докато отмине цирка.Не подкрепяй Президента Радев така му вредиш. Хората го искат и ще го преизберат .Затова по добре подкрепи служебното правителство за да има нови избори напролет.
0
 
 
Славчо нямаше търпение да се пльосне пред Радев. Нали са баджанаци ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: