Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изчезналият математик медалист Галин пуснал последна снимка от Витоша
Автор: Екип Burgas24.bg 09:19 / 26.08.2016Коментари (0)1370
©
Математик, носител на медали от международни олимпиади и възпитаник на Масачузетския технологичен институт (MIT), е обявен за общодържавно издирване. 

26-годишният Галин Статев пристигнал преди 21 дни на Централната автогара в София. Пътувал е от Германия, и е в неизвестност от същия ден. 

"Все още нямаме информация за Галин. Пристигнал е на автогара "Сердика" в 5 часа сутринта на 5 август, защото около 4 часа е бил на Калотина. По обяд има изпратен есемес от телефона му. В 20 ч. на същия ден е публикувал снимка във фейсбук. Приятелите му твърдят, че е от Витоша", разказва пред "24 часа" Диана Статева от Ямбол, майка на Галин.

Бащата Красимир подал молба в ОДМВР-Ямбол, с конкретни точки, по които да се работи за издирването на сина им. Все още не е установен айпи адресът на компютъра, от който е качена последната снимка на Галин. 

Когато Диана и Красимир се интересували от хода на издирването на сина им, полицаите казвали, че не могат да се месят в работата на колегите от София. Намеквали, че едва ли не се крие от тях, защото не им казал за пътуването си от Германия за София. Не ровили в комуникацията му, защото нямало данни за извършено престъпление. 

"Галин нямаше мобилен интернет. Вероятно е качил снимката си от стационарен компютър в София или от място, където е имало свободен безжичен интернет достъп", казва Диана. 

Според нея Галин щял да започва работа в София в софтуерна фирма За последно се чул с бъдещия работодател на 27 юли. Казал му, че уговорката остава и като се прибере в София, ще подпишат договор. Но не му се обадил. 

Родителите се свързали и с планинската спасителна служба. Изпратили линк към последната снимка на Галин, за да познаят мястото, но не получили отговор. Галин е обявен за общодържавно издирване на 16 август, след като преди това е търсен в Ямбол и региона. Родителите му и МВР умоляват всички, които разполагат с информация за местонахождението му, да помогнат за издирването, като се обадят в най-близкото районно управление или на тел. 112, 046/680 556, 046/ 680 323. 

Съюзът на математиците в България също публикува призив за помощ в издирването на Галин. Той е висок около 182 сантиметра, с нормално телосложение, сини очи, късо подстригана черна коса. Статев е възпитаник на Националната природоматематическа гимназия, носител на златен медал от балканската олимпиада по математика и на бронзов медал от международната олимпиада по математика през 2009 г. От VIII клас участва успешно в сесиите на Ученическия институт по математика и информатика. През 2008 г. е един от двамата участници, избрани да представят България в Научноизследователския институт в MIT. Разработката му е оценена изключително високо и попада сред представителните пет за програмата. 

През следващата година изчезналият математик е приет в МIT с пълна стипендия. От чужбина е ръководил ученици в България при работата им по проекти за ученическия институт. През 2014 г. той е участвал в Лятната изследователска школа на ученическия институт като научен ръководител и лектор.


Източник: 24 часа








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: