Изготвянето на технически паспорти за сгради може да бъде много тежък процес

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
10:20 / 05.03.2021
1981
Поне три месеца ще отнеме процедурата за изготвяне на технически паспорти на жилище, ако липсва проектната документация. Това коментира в "Денят започва" на "БНТ", доц. Емад Жоржос - декан на Строителния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

"При липса на проектната документация гражданите трябва да я потърсят в общината. Ако и там ги няма - се възстановяват, но това е много тежък процес", уточни доц. Жоржос.

С документация за сградите от последните 30 години би трябвало да разполагат самите собственици. Независимо дали сградата е еднофамилна, многофамилна или е закупена, допълни д-р архитект Емил Йорданов от Архитектурния факултет в УАСГ.

"Първата стъпка към съставянето на техническия паспорт е проектната документация, въз основа на която е издадено разрешение за строеж и копие от самото разрешение за строеж за ползване на обекта. Практиката е тези документи да не се предават по време на изготвяне на нотариалните актове и много малко собственици отиват да ги търсят и незнайно защо не винаги ги получават", обясни Йорданов.

Трудно може да се определи каква ще бъде цената.

"Много е различно на какви документи ще попаднем, какво ще трябва да търсим, какво ще трябва да обследваме, особено в по-стари сгради. Самият обем на поспорта и специалистите варират, от тук варира и цената. Може да намерите фирма или екип от експерти, които да направят паспорта до 1000 лева, а понякога и 10 000 няма да стигнат", уточн Йорданов.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).