Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изграждат първия изкуствен остров в морето край Варна
Автор: Пламена Николова 16:03 / 25.07.2019Коментари (4)1523
©
Стартира процедура по изграждането на първия изкуствен остров край Варна. Той ще се намира в к.к. "Св. Св. Константин и Елена", съобщи за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев

Островът е предвиден в Подробния устройствен план на курорта Св. св. Константин и Елена, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

"Беше заложено в Общия устройствен план изграждането на 4 изкуствени острова. Според мен това е много скъпо съоръжение, но ако има кой да го изгради, защо не. Идеята е върху единия остров да се направи тип понтон за лодкостоянки и да бъде изградено яхтено пристанище. Планът е това да се реализира пред "Св. Св. Константин и Елена", но колко навътре в морето не мога да кажа. Няма къде да се ходи във Варна с лодки.

Единственото законно пристанище към момента е на Златни пясъци и в Балчик. На Карантината също ще се реализира такова. Проектът беше приет на последния експертен съвет по устройство на територията към Община Варна.

Ще се радваме да имаме такова съоръжение . Доколкото ми е известно ще го изгражда Химимпорт, собственика на комплекса. Една от идеите беше там да се направят и големи каменни фигури за водолазен туризъм. Бяха заровили един кораб преди години, но морето го отвлече. Затова смятам, че не е подходящо мястото за подобна атракция. Но, ако се направи добро брегоукрепване, може да се направят много неща. На 200-300 метра навътре в морето има плитчини, така че напълно възможно е реализирането на такъв проект.

Тепърва ще бъдат задействани процедури по изкарване на разрешения от различните министерства, които имат касателство към проекта. Островът ще служи като брегоукрепващо съоръжение", коментира областният управител.  

Както Varna24.bg съобщи преди време, окончателният проект за Подробен устройствен план (ПУП) - План за регулация и застрояване (ПРЗ) на к.к. "Св. Св. Константин и Елена" беше готов и приет от Общинския съвет на Варна през лятото она 2017 г.  Планът обхваща територията между к.к. "Слънчев ден", Черно море, резиденция "Евксиноград" и пътя Варна - "Златни пясъци". Според главния архитект на Варна Виктор Бузев проектът е пестелив по отношение на параметрите на застрояване.

В проекта бе заложено изграждането на яхтено пристанище и подводен ресторант, както и на изкуствен остров, който ще има предимно защитна функция.

"Това е едно много сериозно съоръжение, изискващо мащабни проучвания. То най-вече ще предпазва от абразия, атракция ще са само 20% от него", каза арх. Бузев по време на заседание на ПК "Архитектура и строителство".

Планът отбелязва също всички налични сондажи за минерална вода. Според специалистите "Св. Св. Константин и Елена" тепърва ще се доказва като курорт за балнеотуризъм по българското Черноморие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.07.2019 г.
0
 
 
Хубаво е като проект и Идеа ама ТИМ схте го строкат все пак!!
Aнонимен
на 25.07.2019 г.
+1
 
 
Звучи много хубаво и ще привлече туристи.
Aнонимен
на 25.07.2019 г.
0
 
 
Стадиона стадионааааа.Хахаха на путкин ден
Aнонимен
на 25.07.2019 г.
+1
 
 
Няма да е лошо ако курорта успее да се наложи в балнеотуризма и започне да се посещава целогодишно!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: