Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изключително рядък феномен в Родопите
Автор: Екип Burgas24.bg 11:12 / 11.03.2023Коментари (0)900
© Цветомир Цолов
В едно от ловните стопанства високо в Родопите бе забелязан снежнобял сръндак албинос. Той се е появил около местата, където се поставя храна за дивите животни през студените месеци.

На пръсти се броят хората, видели редкия бял сръндак. Сред малцината късметлии е опитният фотограф на дивата природа Цветомир Цолов, успял да заснеме албиноса отблизо. 

"Бял сръндак, не само на територията на нашата страна, а и в световен мащаб, е изключително рядко да се види. Математически не може да се каже едно на милион или едно на няколко милиона. Тези снимки за мен са най-големият късмет, който съм имал в гората", споделя той, цитиран от NOVA.

Уникалните кадри са заснети с цената на много студ и завидно търпение. "Сутринта температурата беше минус 9 градуса, достигайки максимум около 1 градус. Аз в укритието прекарах 8 часа и 25 минути. Без никакво отопление, само с апаратурата. Едва на шестия час понечих да стана и леко да се раздвижа вътре", обяснява още фотографът.

Чак на четвъртия час в укритието бялото животно плахо наднича от гората и излиза край хранилката. В такъв момент дори най-малкият шум може да го прогони обратно.

Вероятно очаквате да научите къде точно е бил забелязан този бял сръндак. Съвсем умишлено обаче неговото местоположение ще бъде скрито. Не за друго, а за да се опази този природен феномен от недобросъвестни ловци.

В сърцето на Родопите, високо в планината, наближаващата пролет е стопила снега и животните все по-рядко си показват муцуните на открито. В изградените укрития около хранилките идват сърни.

Сърните обикалят около оставената храна. Една от дейностите на ловните стопанства е да се грижат за животните в месеците, когато дебелият сняг прави намирането на храна трудно. Специалистите внимателно следят животните - техният брой, възраст и поведение. Използват се и фотокапани, които снимат всяко движение около хранилките. Постоянното наблюдение позволява по-добро планиране на развитието на популацията.

Албиносът е плод на близкородствени връзки. Видимо е на поне 5 години. За това време обаче никой никъде не го е виждал. Няма как да е дошъл отдалече, тъй като сърните са уседнали животни с тесен ареал. "Вероятно по-скритият начин на живот, по-затвореният начин на живот, особено на сръндаците, е позволил той да не се види и да оцелее в природата", предполага инж. Здравко Бакалов от ЮЦДП.

Разнообразието на фауната в Родопите е сред многото причини да се разходим в планината. Дивите животни рядко допускат хора до себе си и в общия случай не е желателно да ги притесняваме. За сметка на това живописните планински ридове предлагат достатъчно пешеходни маршрути извън ловните територии.

Ако изберем Велинград за отправна точка, пътеките към околните възвишения са десетки. Сгушен в Чепинската котловина, градът е врата към зъберите на Пашови скали, към зелените пасища на Юндола и към цяла каскада от язовири. Съвсем близо до Велинград е географската точка, където се пресичат 24 меридиан и 42 паралел. Единствената у нас теснолинейка също минава през града, лъкатушейки по тесните дефилета към величествените Рила и Пирин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: