Измамници дебнат в сайтове за продажба на вещи втора употреба

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:56 / 01.09.2022
645
Нови измами набират популярност в интернет. Зачестяват опитите за източване на банкови карти с примамливи оферти за улеснена процедура и пестене на средства при електронната търговия. Все повече сигнали има и от жени, измамени от онлайн предложения за любов и по-добър живот.

Капка Панайотова има два деца – на 3 и на 9 години. И докато те растат, някои от вещите им стават ненужни. Така се случва и през август, когато пуска обява за продажба на детската количка и колелото на малката си дъщеря в интернет.

"Направих нещо, което съм правила десетки пъти... Досега никога не съм имала някакви проблеми и ситуации като тази, но беше странно, че няколко часа след като ги публикувах, две жени се свързаха с мен...“, заяви Капка Панайотова.

Едната изразила готовност да преведе пари по сметката ѝ, дори още преди куриерът да дойде и да вземе пратката.

"Прати ми линк към въпросния сайт, в който да следвам стъпките и да продължим напред към сключване на сделката. Стъпките бяха да въведа данните от картата си – номера на картата и кода на карта, отзад който е трицифреният... Нещо, което правя само когато аз пазарувам и ми се стори доста странно“, каза Капка Панайотова.

Капка отказала да следва тези указания и предложила алтернативния старомоден вариант на сделка с наложен платеж.

"И тя написа – не. Аз ѝ отговорих, че най-вероятно причината е, защото е искала само да получи данните от картата ми и тя изтри линка към този сайт, в който трябваше да си въведа данните и приключи всякаква комуникация... Другата жена предложи да спестим данъци и пак някакви такива изпращанки, които не ми звучат много добре“, разказа Капка.

"В дирекцията се получават на година средно между 40 и 50 сигнала за различните видове онлайн и интернет измами", коментира пред БНТ главен инспектор Александър Ковачев, началник Сектор "Противодействие на икономическата престъпност“ към ОД на МВР в Русе.

От русенската полиция отчитат и все повече сигнали от жени, измамени от онлайн предложения за по-добър живот и любов.

"В повечето случаи военнослужещи се представят, че са американски граждани, които служат в бази в Иран, в Ирак, в Сирия, в по-далечни страни... Използват случая, че там са поставени под определен режим, в който трябва да се плати определена такса, за да им разрешат да напуснат базата и да сключат брак с жената, с която комуникират. Там основното е, че понякога тази комуникация трае с месеци, а понякога и по половин година и жените са въвлечени в доста дълбоки чувства...“, заяви главен инспектор Александър Ковачев.

Отчита се и зачестяване на измамите със закупуване на криптовалута, като се оказва, че всички тези схеми са трудни за разкриване, тъй като следите водят към различни държави в Европа и дори в Африка.

"Процентът на разкриваемост варира между 15 и 20% на всички“, каза главен инспектор Александър Ковачев.

Специалистите съветват хората да внимават, да не бързат да се доверяват и да споделят каквато и да е лична и банкова информация с когото и да е в интернет.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).