Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Износът на зърно в момента е негласно забранен
Автор: Екип Burgas24.bg 23:17 / 02.03.2022Коментари (1)503
© БГНЕС
Износът на зърно в момента е негласно забранен, въпреки липсата на официална заповед. В момента има два кораба със зърно, които не са допускани да излязат от пристанищата във Варна и в Балчик, обясни за “Труд" председателят на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НЗП).

Ако подобна заповед за спиране на износа на зърно от страната бъде подписана, както се говори също неофициално - за 3 години напред, това би означавало фалит на зърнопроизводителите, категоричен е Костадинов. 

И допълни, че към момента разходите нарастват - както за производство, така и за съхранение. В същото време цената на вътрешния пазар е по-ниска от тази на международните, а търсенето по-слабо. Има и вече сключени договори, за които българските производители ще търпят неустойки, в случай че не могат да ги изпълнят заради блокиран износ. Затова и подобна забранителна заповед буквално ще смачка бизнеса, обясни Костадинов.

И допълни, че от НЗП подготвят декларация до премиера и ресорни министри, в която да изразят несъгласието си с подобни действия, които противоречат и на един от основните на ЕС за гарантиране на свободно движение на хора, стоки и капитали.

Никой от експертите не посмя да прогнозира колко ще поскъпне хлябът.

“Ясно е, че там където вървят танкове, трактори не орат", коментари Костадинов. И допълни, че всички разходи за производство на зърно се повишават в пъти. Торовете например от 400 лева за тон са поскъпнали до 1680 лева за тон, горивата и енергоносителите в пъти, консумативи, семена и други разходи също, обясни Костадинов. И допълни, че около 30-40 на сто от стойността на хляба се формира от цената на зърното, чието производство е все по-скъпо.

“Няма как към момента да се направи прогноза за това дали и с колко ще поскъпне хлябът", обясни и Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. На свободния пазар има правила и цената зависи от тях, уточни Кукушева.

Цените на зърното не растат само заради военните действия, обясни Костадинов. И допълни, че при стабилност след 1-2 месеца, произведеното зърно към момента ще е непродаваемо на цени на и над себестойност и ще доведе до загуби за бизнеса.

Добрата новина според експертите обаче е наличието на достатъчно зърно в родните резерви, което да стигне за следващите 2-2,5 години. Към момента страната ни има запаси от около 3 милиона тона, при условие, че до новата реколта са необходими около 400-500 хиляди тона, обясни Костадинов. И допълни, че тази консумация няма да се увеличи значително заради бежанците от Украйна, още повече, че през лятото очевидно няма да посрещнем няколко милиона туристи. Хляб у нас ще има, категорична бе и Кукушева.

Бизнесът е притеснен, а разходите на зърнари и хлебопроизводители растат лавинообразно.

Бизнесът е изключително притеснен заради случващото се. Разходите растат лавинообразно, обясни председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. Тя допълни, че лавината е можела да бъде спряна в случай, че е депутатите бяха приели да се намали ДДС за основните храни, сред които и хляба на 9 на сто. Това обаче не се случи при приемане на бюджета, обясни Кукушева.

Несигурността и непредсказуемостта пораждат паника, тя от своя страна инфлация. Но в този момент никой не може да направи прогноза за това дали и как ще растат цените. Не бива да се допуска дори една дума повече, вместо това се опитваме да оцелеем, работейки всеки ден като пчелички, обясни тя. За съжаление няма чуваемост относно позициите на бизнеса и предлаганите от сектора разумни решения, базирани на дългогодишен опит, посочи Кукушева. Бизнесът оцелява ден за ден, допълни тя.

Междувременно цената на пшеницата в Европа достигна рекорд за всички времена, като през последния ден поскъпна с 8 на сто до при цени от 367,75 евро за тон. В САЩ цената и също е с 14-годишен рекорд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нямате основания за повишаване на цената. Защо ли? Ето защо. Юли ожънахте на Х цена. Сега поради незнайно каква причина е Х по 3. То не беше Ковид сега войната. Или свърши далаверата с износа. Хлебопроизводителите имат повече основания да мрънкат заради тока. Но с мораториума и това не върви.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: