Изплащат обезщетения на хора, пострадали от бавното правосъдие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
20:04 / 28.07.2022
509
Допълнителни разходи в размер на 101 800 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието одобри днес правителството в оставка, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Сумата е предназначена за възстановяване на направените от министерството разходи по изплащане на обезщетения на граждани и юридически лица, пострадали от бавно правосъдие. 

Това е общият размер на сумата, изплатена от 1 април до 30 юни 2022 г. от бюджета на Министерството на правосъдието по сключени 42 споразумения, от които осем - по наказателни производства, 33  - по граждански и едно - по административно. 

Най-голямото изплатено обезщетение е в размер на 10 000 лв. за съдебна делба, продължила 24 години и 21 дни. Първата фаза на делбата е разгледана на три инстанции, а втората фаза - на две. Най-дълго продължилото наказателно производство е 13 години, 10 месеца и 1 ден за досъдебно производство и съдебна фаза на три инстанции, като изплатеното обезщетение е 7600 лв. 

Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по Закона за съдебната власт. Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства.

Заявленията се разглеждат от специализирано звено на Инспектората към Висшия съдебен съвет, където се извършва проверка на обстоятелствата, а произнасянето по преписката се дължи в шестмесечен срок от постъпването на заявленията. Ако бъде преценено, че правото на заявителя на правосъдие в разумен срок е било нарушено, министърът на правосъдието или посочено от него лице определя размера на обезщетението, съобразно практиката на Европейския съд по правата на човека и предлага сключване на споразумение със заявителя. 

Средствата, необходими за изплащане на сумите по сключените споразумения, са планирани в централния бюджет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земетресение у нас
Кога в България ще преминем на 4-дневна работна седмица?
Какво да правим, ако ни излезе положителен тест за наркотици, но ...
Крум Зарков: В държавата има криза, действията на служебния кабин...
Проф. Хинков: Решението не е да се спре строежът на частната детс...
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка: Цялата буза и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).