Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изследване на "Сова Харис" посочи кой ще е първият в София
Автор: ИА Фокус 15:46 / 24.10.2023Коментари (0)406
©
София ще гласува шарено. Събраха се така доста играчи, които имат значителна подкрепа. Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ Васил Тончев – изпълнителен директор на Социологическа агенция "Сова Харис“. "При всички случаи ще се отиде на балотаж, няма да има монопол в Общинския съвет от една парламента общинска група, а ще трябва да се правят доста мнозинства, за да могат да се вземат решения", каза още Тончев.

От резултатите, които имат от изследването, което вчера са публикували, се вижда, че Васил Терзиев е фаворит, на базата и на партийната подкрепа, която има от най-силно представената партия в столицата на последните парламентарни избори. Вътре в партията обаче има напрежение между привържениците на тази партия или на тази коалиция по отношение на неговата кандидатура. Така че не е изключено да има някакви по-големи изненади.

На второ място по подкрепа е представителят на ГЕРБ, който горе-долу покрива това, което ще получи и ГЕРБ, и листата. И на трето, но твърде близо до Антон Хекимян, е всъщност Ваня Григорова, която с много голяма степен надгражда върху гласовете на левите избиратели, които са получили БСП и другите партии на последния парламентарен вот.

"Всъщност, ако говорим за удачна кандидатура и за по-добре проведена кампания, трябва да изтъкнем, че именно кампанията на Ваня Григорова даде най-добри резултатите, тъй като тя тръгна от много ниска база. Това, което получава сега като евентуална подкрепа, е доста по-високо от първоначалната й позиция.

"Възраждане“ също получават значителна подкрепа, но не толкова, че да може да влезе в балотажа или да измести някой от първите трима. 

"Поне засега се очаква, че ромите няма да гласуват, или поне не се решили. Дали ще има там купуване на гласове или някои други стимули, за да ги накарат да гласуват, както често се случваше, не знаем. Дали пък биха могли да гласуват по съвест, по предпочитания – нещо, което не се е случвало от 20 години насам. Това е също интересно, но това също е една загадка, тъй като тя влияе върху избирателната активност – това са над 30-40 хиляди гласа, които могат да имат съществено значение. През 90-те години познавахме кой ще спечели на изборите според това към кой се ориентират ромите – те показвате невероятно интуиция и винаги гласуваха за следващия победител. След това ги научиха, че им се плащат, за да гласуват, и те поголовно започнаха да чакат да им се плати и тогава да гласуват. Сега се взеха сериозни мерки срещу купуването на гласове на последните няколко парламентарни избора, и на тази база ромите започнаха да не гласуват. Това е един от признаците, заради които спадна избирателната активност. Какво ще стане засега, седмица преди изборите не можем да кажем", добави Васил Тончев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: