Извънредно съобщение от министерството на здравеопазването!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:29 / 14.05.2020
2388
По повод множество запитвания от медиите за въведени изисквания от страна на лечебни заведения за наличие на отрицателен PCR тест за COVID-19, заплатен от пациента, като изрично условие за прием в болница, Министерството на здравеопазването Ви информира:

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна.

Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване.

Припомняме, че с  влезлите в сила от  24.04.2020 г. изменения в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване "Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19“.

Обръщаме внимание, че към момента в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали от граждани, на които им е поискано да заплатят PCR тест за COVID-19 като условие за диагностика и/или лечение.

Министерството на здравеопазването се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция "Медицински надзор“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Стенограмата от заседанието на правителството разкрива мотивите з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).