Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изявени академици и професори по математика и информатика дойдоха в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:26 / 02.09.2021Коментари (0)868
©
Изявени учени на БАН, университетски преподаватели и учители по математика и информатика от цялата страна гостуват в Бургас по повод 50-ата Юбилейна конференция на Съюза на математиците в България.

"Бургас направи много по отношение на образованието и научните изследвания, а анализът на картата за висше образование в страната показа, че наред с изключителните успехи в училищното образование, Бургас има сериозен потенциал за развитие на висшето образование. Следва Бургас да направи още една голяма стъпка напред, каквато заслужава.“. Това сподели служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който присъства на откриването на Националната научна конференция на математиците и информатиците.

Председателят на Съюза на математиците в България проф. Николай Николов заяви, че това е една непрекъсната 50-годишна традиция, на която присъстват учители в средното образование, университетски преподаватели и научни работници и в близо 128 – годишната история на Съюза, който поддържа много високо ниво в научен и обществен план.

"За нас е чест да сме домакини на престижната 50-та юбилейна годишна конференция на Съюза на математиците в България. От името на кмета на Бургас, г-н Димитър Николов, ви поздравявам най-сърдечно с Добре дошли в Бургас! Възхищавам се на вашия устрем, с който развивате таланта на нашите ученици в областта на математиката“, сподели пред гостите заместник-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева и връчи почетния плакет на Община Бургас на председателя на СМБ проф. Николай Николов.

В срещата взеха участие още председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областният управител проф. Мария Нейкова, председателят на Общинския съвет и на организационния комитет на конференцията проф. Севдалина Турманова, началник на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева, проф. Стефан Стефанов – президент на Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий“, Михаил Тачев – изп. директор на МФ "Св. св. Кирил и Методий“ и проф. Петър Бойваленков – директор на Института по математика и информатика в БАН.

Председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, която е и председател на организационния комитет на конференцията, запозна присъстващите, че от 2017 г. досега повече от 120 изявени бургаски деца математици са подкрепени по програмата на общинската администрация – "Бургаски деца“, която ги стимулира и им помага да участват и прославят града и страната ни на престижни международни и национални състезания. "Гордеем се с бургаските млади математици и с изграждането на новите технологични СТЕМ центрове и модерни лаборатории, където децата ще развиват таланта си“, допълни още проф. Турманова.

"Бургас се утвърди като средище на образованието и влага много средства в тази сфера, а секцията на Съюза на математиците в Бургас е една от най-активните в страната“, заяви областният управител проф. Мария Нейкова.

"Отношението на местната управа към точните науки доведе до изграждане преди три години на съвсем ново училище в тази област – Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, а Регионалния център на БАН всъщност е един от най-активните в страната“, заяви председателят на БАН и на програмния комитет на конференцията акад. Юлиан Ревалски.

Акад. Ревалски сподели още, че в момента действа лаборатория по дигитализация на културно наследство към Института по математика на БАН и работи в добро взаимодействие с Община Бургас. Друга добра новина е, че вече има разработена и приета за изпълнение Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект в България до 2030 г.

По време на форума бяха връчени наградите на Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий“ и СМБ за учител на годината по математика, която отиде при Елена Киселова-Костадинова от СМГ "Паисий Хилендарски“ - София и за учител по информатика и ИТ, която взе Юлия Димитрова от МГ "Д-р Петър Берон“ - Варна за най-голям принос в откриването и развитието на млади таланти.

50-ата юбилейна конференция на Съюза на математиците в България продължава в Бургас до 5 септември, а основен акцент в научната програма на конференцията тази година ще бъде мини симпозиумът "Текущи достижения в моделирането на пандемията COVID-19“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: