КЕВР намали цената на тока за бизнеса

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:47 / 01.11.2015
636
Таксата "Задължения към обществото" намалява от днес с 1,07 лева - от 37,90 лева на мегаватчас до 36,83 лева за мегаватчас, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на свое закрито заседание днес.

Основание за намалението е понижението в цената на природния газ с 14,26 на сто за последното тримесечие на годината, съобщи на пресконференция председателят на регулатора Иван Иванов.

Намалението, което засяга бизнеса, представлява 2,8% и ще се отрази на закупената електроенергия на свободния пазар.
За регулирания пазар за небитовите потребители намалението е средно с 2,5 на сто.

За битовите потребители КЕВР реши да запази цената на тока, за да гарантира, че при евентуално движение нагоре на цената на природния газ, битовите потребители няма да бъдат подложени на риска цената да бъде повишена, каза Иванов.

"Поради обстоятелството, че цената на природния газ за последното тримесечие на годината намалява с 14,26 на сто, което представлява съществено намаление и на цената на тока, произведен по високоефективен начин от заводските централи и ТЕЦ, които работят с природен газ, а намалението на тази цена се отразява в таксата "Задължение към обещството", КЕВР намалява добавката с 1,07 лева", каза председателят на КЕВР.

Той подчерта, че законовото основание за това е Законът за енергетиката, според който КЕВР може да променя при необходимост цената в период не по-малък от три месеца. Последното решение за цени на тока влезе в сила от 1 август, припомни Иванов.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
България е в челото по ръст на туристи в Европа
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" са с чужд произход


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).