Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КНСБ: България не се отказва от средствата по ФСП
Автор: ИА Фокус 13:23 / 27.03.2023Коментари (0)600
©
През последните няколко дни сме свидетели на представянето на тенденциозно невярна информация за това, че България се отказва от средствата по Фонда за справедлив преход. Според КНСБ това се дължи на факта, че миналата година България информира Комисията, че ще продължи Програма "Развитие на регионите“ без Териториалните планове за справедлив преход и ФСП. Причината за това е, че страната ни не е готова с тях и това щеше да доведе до значително забавяне на стартирането на ПРР. Според ЕК, България е загубила средства по ФСП единствено за 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на независимите синдикати.

Припомняме, че изготвянето на териториалните планове и за трите региона преминаха през широко обществено обсъждане, различни варианти бяха обсъдени с Комисията и преработени съгласно направените бележки. КНСБ нееднократно изрази своето несъгласие последните проекти на ТПСП да се обвързват с приетото в ПВУ изискване за намаление с 40% на емисиите в енергетиката до 2026 г. в сравнение с 2019 г. Категорично възразихме също така срещу посочените в плановете закриване над 20 х. работни места до 2026 г. и липсата на всякаква стратегия за разкриване на нови работни места. В тази връзка КНСБ е представила мерки, които съответстват на разбирането ни за справедлив плавен преход и отчитат съвременните предизвикателства пред въглищните региони.

До края на месец юни тази година страната ни трябва да представи пред ЕК последните варианти на проектите на ТПСП на трите въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил, за да може да се възползва от 70 % от ресурса в размер на 856 млн. евро. Средствата могат да бъдат получени до края на 2023 г. Това беше заявено и от представители на Комисията пред проведения наскоро Комитет за наблюдение на Програма "Развитие на регионите“, която отговаря за управление на средствата по Фонда за справедлив преход. Беше посочено, че за Комисията е много важно страната ни да получи средствата, които са насочени към инвестиции в нисковъглеродна икономика и разкриване на нови работни места. Представителите на Комисията и МРРБ заявиха, че още през месец април ще започнат срещи със заинтересованите страни в регионите, за да се обсъдят мерките и действията по управление на средствата от фонда. За нас е важно обсъжданите мерки да бъдат в синхрон с измененията в ПВУ и с актуализацията на Интегрирания план за енергетика и климат.

КНСБ настоява за навременното представяне пред Европейската Комисия на териториалните планове за справедлив преход и ще участва със своята експертиза в изготвянето на окончателни проекти на плановете.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: