Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КОД: Камчия е придобита незаконно от Москва, премиерът и прокуратурата да върнат собствеността на България
Автор: Пламена Николова 10:53 / 06.06.2022Коментари (0)789
©
Камчия е придобита незаконно от Москва, премиерът и прокуратурата да върнат собствеността на България. Това се посочва в отворено писмо до министър председателя на Република България и Прокуратурата на Република България, изпратено от КОД.

Публикуваме позицията, споделена с Varna24.bg, без редакторска намеса:

"Националното ръководство на партия "Консервативно обединение на десницата“ настоява пред българското правителство и Прокуратурата на Република България незабавно да предприемат необходимите правни и фактически действия, за да възстановят собствеността на българската държава  върху земите, незаконно придобити от "СОК Камчия“ ЕАД, както и да бъде опазен националният интерес.

Партия КОД предоставя на правителството и на прокуратурата документи, които установяват, че както придобиването на собствеността върху капитала "СОК Камчия“ ЕАД от Град Москва чрез Правителството на Москва, така и при последващите сделки, с които са прехвърлени български земи на "СОК Камчия“ ЕАД е допуснато заобикаляне на императивните правила, установени в Конституцията, която в действащата към 2004 година редакция буквално е постановявала, че "чужденците и чуждестранните юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя“. По този начин, първоначално чрез придобиването на регистрирано в страната търговско дружество, което притежава в активите си земя, както и  извършените впоследствие сделки, с които висши представители на българската държава на ниво министър и областен управител, с ясното съзнание, че по този начин предоставят имоти във владението на представителите на политическата власт на Руската федерация в лицето на Правителството на Москва са прехвърляли собствеността върху българска земя, макар и опосредствано, на чужда държава. Следва да се подчертае, че посоченият случай излиза извън хипотезите, предвидени в Закона за собствеността (чл. 29), при които в много ограничени случаи се допуска чужда държава да придобие земя, най-често за изграждането на дипломатическо представителство, т.е. това законово изключение в случая е напълно неприложимо.

Рисковете, възникнали с тези придобивания, се превръщат в реална заплаха за сигурността и териториалната цялост на Република България, когато външният министър на Руската федерация Сергей Лавров заявява открито намерението на Кремъл пред руски депутати, правителството  да превърне "СОК Камчия" в обект за използване на "мека сила" в България и Европейския съюз, както е видно от “Стенограма от изказване и отговори на въпроси на министъра на външните работи на руската федерация С.  Лавров на “Правителствен час" в Съвета на федералното събрание на Руската федерация" Москва 23. 12.20 19 г.

КОД изразява притеснението си, че въпреки публикациите за това явно намерение, включително отразени и в български медии, нито ДАНС, нито Прокуратурата, нито българските правителства, нито депутатите ни до този момент са реагирали на тази нескрита заплаха за сигурността на Република България, документирана в стенограмите на Руската Дума.

Всички тези действия, допуснати и извършени при заобикаляне на закона и водещи, макар и по един косвен път до забранен от правния ред резултат, по съществото си са незаконни (по правилата на гражданското право се квалифицират като нищожни сделки) и само на това  основание те не биха могли да породят каквито и да е правни последици. Доколкото обаче Република България като правова държава, следва да защити в максимална степен правовия ред и националната си сигурност, призоваваме  компетентните органи да предприемат незабавно необходимите правни действия:

Прокуратурата на Република България да предяви иск по чл. 252, ал. 1, т. 4 от Търговския закон за прекратяване на дружеството "СОК Камчия“ ЕАД доколкото същото очевидно преследва  забранена от закона цел, а именно чужда държава да притежава земя в нарушение на Конституцията;

Правителството на Република България да предяви съответните искове за прогласяване на извършените сделки за нищожни на основание чл. 26, ал. 1, предл. второ от Закона за задълженията и договорите;

От партия КОД предоставя част от документите, които онагледяват извършените закононарушения, докато цялата документация в пълният си обем е публично достъпна в Агенцията по вписванията чрез съответните Търговски и имотен регистри", се посочва в отвореното писмо, към което са изпратени и съответните документи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: