Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КТ "Подкрепа": Очаква се нарастване на цените както на стоките, така и на услугите
Автор: Екип Burgas24.bg 14:38 / 21.03.2022Коментари (0)868
©
Очевидно е, че следващите месеци, може би и години, ще бъдат изпълнени с неизвестност и затруднения, както за гражданите, така и за българския бизнес.

Цените на енергоизточниците ще растат и ще бъдат допълнителен двигател за нарастване и на цените на крайните потребителски стоки и услуги. КТ "Подкрепа" е категорична, че в тези условия единствената защита за българските граждани е ограничаването на износа на електроенергия и увеличаване ролята на мощностите, които работят с местен ресурс – въглищните топлоелектрически централи - ТЕЦ. Това се посочва в анализ на на КТ "Подкрепа", изготвен от икономическия съветник Ваня Григорова.

Анализът е разпространен от пресцентъра на КТ "Подкрепа".

Годишната инфлация през февруари 2022 спрямо същия месец на 2021 г. стигна 10 на сто, се посочва в анализа.

В него се припомня, че Националният статистически институт публикува последните данни за инфлацията в България. На годишна база тя нараства от 9,1 на сто през януари до 10 процента през миналия месец. За сравнение през февруари м.г. инфлацията беше минус 0,1 на сто.

Най-значим е ръстът на цените в транспорта с почти 21 на сто. Следват цените на хранителните продукти и за поддръжка на жилището. Ръстът на потребителските цени е по-умерен и под нивата от февруари 2020 г. само за алкохолните напитки и тютюневите изделия и здравеопазването – 1,4 на сто и 1,5 на сто.

Това развитие е очаквано с оглед на рекордните цени на енергоносителите, смятат от КТ "Подкрепа". През 2021 г. ръстът им беше предизвикан от три основни фактора: намаляване на очакваните количества електроенергия, произведени от ветрогенератори в Германия, което доведе до нараснало търсене на заместващи горива като газ; нараснало търсене на ел. енергия и горива, вследствие от настъпилото икономическо оживление след коронакризата; недалновидните договори за доставка на газ за 2021 г., които не бяха съобразени с нуждите на европейската икономика, се отбелязва в анализа. 

Според КТ "Подкрепа" всички тези фактори щяха да имат минимално отражение върху ежедневието на българите, ако пазарът на електроенергия в страната не беше либерализиран в средата на 2021 г." Оттогава произведената в България ел. енергия се търгува на борсата, където местният бизнес се съревновава за наличната енергия редом с чуждия такъв. И съвсем логично цената се увеличава до нивата на европейските цени. Но пък произведената продукция се купува от българските граждани с български, а не с европейски заплати", заявяват от КТ "Подкрепа".

Макар засега, до 2024 г., цените на електроенергията за домакинствата да са регулирани, а не да се движат съобразно волатилния свободен пазар, който всъщност доведе до бума на ел. енергията за бизнеса, тези данни илюстрират как увеличението на цената за производителите се отразява и на гражданите. За разлика от бизнеса обаче българските граждани не получават компенсации за нарасналата издръжка на живота, посочват от синдикалната организация. 

В анализа се отбелязва, че на 19 март т.г. финансовият министър Асен Василев заяви, че вследствие на войната в Украйна България не може да си позволи да започне преговори за сключване на нов договор с "Газпром" за доставка на газ. "Старият изтича в края на настоящата година. Като алтернатива бяха посочени старите тръби на Трансбалканския поток, по които до 2020 г. течеше отново руски газ. Както и газът от Азербайджан. Според признанията на министър Василев и енергийния ни министър Николов обаче цената на евентуални допълнителни количества от азерския газ ще бъде по-висока от тази по вече сключения договор", допълват от КТ "Подкрепа".

Според КТ "Подкрепа" тези процеси са европейски, не национални. "Трябва да се отбележи, че германският министър на икономиката Роберт Хабек също заяви, че спирането на доставките на руски газ ще се отрази пагубно върху равнищата на бедност и на индустрията в Германия. Но за разлика от българските управляващи не чака общоевропейско решение, а провежда срещи и търси възможност за доставки от САЩ, Норвегия и Катар. Представители на САЩ вече отправиха искане към Катар да замени руските доставки на газ към Европа, но оттам отговориха, че това е невъзможно", се посочва в анализа на икономическия съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: