Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КТ "Подкрепа": Сивата икономика е сред основните проблеми, засягащи интереса на работниците
Автор: Екип Burgas24.bg 17:09 / 28.04.2023Коментари (0)530
© БСП
Неприемливо е, че работниците отново ще платят цената на поредната криза. Това заяви Даниела Пенкова – икономически експерт на КТ "Подкрепа“ по време на Кръглата маса на тема "Съвременни предизвикателства пред хората на труда“, организирана от ПГ на "БСП за България“ по повод Деня на труда.

"Големият проблем със сигурност продължава да бъде заплащането, което на фона на инфлацията, която наблюдаваме последните две години, ограничава значително реалната работна заплата", посочи тя, цитирана от пресцентъта на БСП.

По думите й има и други проблеми, които са свързани. "Един от тях е огромната сива икономика, а доклад от края на миналата година на Европейския парламент ни поставя на първо място в цяла Европа с 33,1% сива икономика“, коментира Пенкова. 

Тя посочи, че за синдикатите това е един от основните проблеми – първо, защото засяга правата на всички работници: "Те губят от техните социални права, заради това, че са били осигурявани на минимална работна заплата или защото работят без да се плащат осигуровки“, обясни Пенкова.

По думите й сивата икономика се дължи на структурата на данъчна система в страната, която предизвиква и принуждава работодателите да създават сива икономика. Тя представи два метода как това се осъществява: "Единият е чрез данък печалба – обявяват се по-ниски заплати, а парите, които ще се използват за изплащане в плик се обявяват като печалба, плащат се данък печалба и дивидент от 5%. И по този начин работодателят си спестява 32,7% осигуровки. Другото го плащат в плик и работникът изгубва своите социални права. Вторият начин е поради наличието на максимален осигурителен доход“, обясни икономическият експерт на КТ "Подкрепа, добавяйки, че според изследване, което са провели, в 16 от европейските държави няма максимален осигурителен доход, а се плащат осигуровки върху всички получени доходи, а в държавите, в които има такъв, той е много по-висок от нашия и е организиран на годишна, а не на месечна база.

"Само за 2022 г., при 33,1% сива икономика и 165 млрд. БВП, ние сме имали сива икономика, която тежи 54,7 млрд. лв. Изчислихме като загуби от осигуровки, данъци, на базата на тази недекларирана икономика – това са 21,6 млрд. лв. загуби за миналата година“, каза още Пенкова.

"Искам да напомня на всички вас, че в момента по така предложения бюджет от страна на служебното правителство се говори за замразяване на доходите, на пенсии и се говори за вземане отново на един държавен дълг, който, ако само променим и направим една европейска данъчна система, няма да е необходимо да го вземаме изобщо и ще ни останат предостатъчно средства, тъй като сивата икономика ще замре в момента, в който премахнем данъчните инструменти, които позволяват да се плаща под масата, да създават сива икономика и да не декларират необходимото и да заплащат осигуровките“, посочи икономическият експерт.

Даниела Пенкова изказа благодарност към лидера на БСП и парламентарната група на социалистите, че са изразили готовност на базата на изложеното по време на кръглата маса да предприемат необходимата законодателна инициатива. Тя изрази надежда да има законодателна инициатива и по отношение на въвеждането на европейската директива относно адекватните работни заплати и призова да се мисли върху всички формули, които да гарантират адекватно заплащане за работещите.

"В момента пари в страната има - и те са в много малко ръце. Достатъчно е да отворим данните на БНБ по отношение на спестяванията, за да видим, че неравенството в страната е голямо. Този проблем се отразява на всички работници – липсват социалните политики. Знаем къде са парите и е време да отидем да ги вземем оттам, където се намират“, каза в заключение икономическият експерт на КТ "Подкрепа“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: