Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗК проверява дали цените на горивата у нас отразяват поевтиняването на петрола
Автор: Екип Burgas24.bg 15:56 / 06.07.2015Коментари (5)940
©
Комисията за защита на конкуренцията проверява родните бензиностанции как отразяват в ценообразуването на бензина и дизела поевтиняването на петрола на световните пазари. Това обяви пред ТВ "Европа" говорителят на комисията Марио Гавраилов.

КЗК започна секторен анализ на пазара на бензин и дизел у нас. Проверката е мотивирана от появата на нови търговци на дребно, както и от отстъпките, предлагани от определени бензиностанции, част от които се оказват привидни. Но най-важната причина за проверката са сигналите за несъответствие между тенденциите на световните пазари и сумите, които плащаме за горива у нас.

Засега от комисията се въздържат от коментар дали става въпрос за картелни споразумения между привидно конкурентните вериги бензиностанции, както и между производители и търговци.

Ако се докаже картелно споразумение между бензиностанции, които държат цените на бензина и дизела у нас високи въпреки поевтиняването на петрола на световните пазари, КЗК ще наложи санкции.

Проверката на КЗК ще продължи няколко месеца. Припомняме, че в началото на тази година вицепремиерът Томислав Дончев даде на комисията срок до 31 март, за да изясни защо българите зареждаме с най-скъпия дизел в ЕС.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
България е единствената страна в света,в която при постоянно поевтиняващ петрол растат цените на горивата!Може би,продаваните в БГ горива не се произвеждат от петрол?Сигурно пак сме новатори в бизнеса..ха-ха-ха!Иначе при всяко дигане на петрола,дори и с цент започват да мислят как да вдигат цените на тока и хранителните стоки!Апаши от класа!
Aнонимен
на 06.07.2015 г.
+2
 
 
Всичко е безполезно - апаш - апашину око не вади -тая държава е Страната на чудесата - но в лошия случай
0
 
 
Отговорът е ясен - никак не се отразяват. И в тази връзка, защо килограм метан в Пловдив струва 1.55 лв., а в Стара Загора - 1.20 лв.? Зареждам метан от 6 години и винаги цената в Пловдив е била почти една и съща с тази в Стара Загора. Тази година, отвориха бензиностанция Арена на Цариградско шосе и цените веднага паднаха с 20-30 стотинки навсякъде. Ценовата война продължи 1 месец, след което тихомълком навсякъде цената пак се върна на предходните нива, при това абсолютно еднакви на всички метанстанции. И сега се оказва, че в Пловдив тя е с цели 30% по-висока от СЗ! Защо?
0
 
 
ест.че не се отразява при нас... пример 43 $ за барел бензина беше 2.10-2.15 различните бензиностанции... когато беше достигнал 120 $ за барел бензина беше 2.30...
+2
 
 
Добре де, да допуснем, че намерят доказателства за картелно споразумение. Допускаме на теория, защото на практика няма как да се докаже. И с намерените доказателства какво ще правят? Най-много да ни хвърлят прах в очите. Но нещата имат и друга страна. Когато паднат цените на горивата, цените на продуктите за храна си остават от времето на повишените цени. Не мърдат. Сетне при ново повишение на цените на горивата, тези на продуктите за храната правят поредното си покачване по спиралата. Тогава кого трябва да проверяват?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: