КЗП: В навечерието на празниците ще проверяваме и Коледните базари

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:51 / 17.11.2015
816
Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява Коледните базари в цялата страна. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на институцията, пред телевизия Bulgaria On Air и допълни "Ние ще присъстваме активно навсякъде, където се осъществява търговия, насочена към потребителите, особено в навечерието на множеството празници, които предстоят, и се надяваме, че това ще допринесе да има по-малко нарушения."

Вече текат засилени проверки на туроператорите, предлагащи пакети за предстоящия 8-ми декември и за Коледните и Новогодишни празници.

"Ще следим реални ли са офертите, предложени от съществуващи туроператори и съответно - дали дейността им е приведена в съответствие с изискванията на закона, за наличието на застраховка "професионална отговорност". Ще проследим също дали анонсите са коректни и дали са посочени в офертата всички съществени елементи на пътуването и разходи, включително и допълнителни, които биха могли да бъдат извършени в хода на пътуването", поясни Маргаритов и добави: "Вече предприехме и няколко превантивни действия относно това да бъдат дадени съвети и на студентите чрез публикуване на кратки напътствия в сайтовете, които ние сме установили, че най-често се ползват от тях за обмяна на различна информация."

Проверявани ще бъдат и заведенията и местата за настаняване. Екипите на КЗП ще бъдат на разположение и за извършване на проверки по сигнали на граждани.

Маргаритов съобщи, че от началото на годината комисията е изтеглила от пазара над сто стоки, за които е констатирано, че са опасни. "Имаме извършени около 3000 проверки, които са свързани с направлението "Безопасност на стоките". Това е една от най-сериозните активности на нашата комисия и може би една от най-важните.", коментира председателят на ведомството. Той посочи, че най-често срещаните опасни стоки са свързани с децата - дрехи, обувки, различни "стоки за шега".

"Ние сме контактна точка по общоевропейската система за предупреждение за наличието на опасни стоки на европейския пазар, така че сме много активни и в обмяната на данни във връзка с опасните стоки. Сътрудничим си и с органите в България, които имат отношение към откриването и изземването от пазара на такива стоки. Това сътрудничество е много полезно, защото винаги е по-добре, когато дадени стоки са от внос и са опасни, да бъдат задържани още на митницата и да не се разпространяват на пазара, тъй като изтеглянето от там е по-сложна процедура.", допълни Маргаритов.

"Най-вероятно при предстоящия "Черен петък" ще има анонсирани големи проценти намаления на различни стоки. Ние ще следим пазара, но и самите потребители би трябвало да не се осланят единствено на това, че виждат една много примамлива цифра в проценти, а винаги да направят една по-детайлна сметка за това какъв разход ще извършат и дали действително си заслужава покупката, за да може да окачествим тази кампания по-скоро като успешна и полезна за потребителите, а не като един опит да бъдат въведени в заблуждение.", коментира Маргаритов по повод наближаващата кампания, която тази година ще се проведе на 27 ноември.


Виж коментарите (0)

Още по темата (127):
25.02.2016 Коледните къщички на "Тройката" остават до средата на март
19.01.2016 Демонтират елхата на "Тройката"
13.01.2016 До края на месеца коледната украса на Бургас отива на склад
06.01.2016 Кметът честити Коледа на арменците в Бургас
04.01.2016 Над 6800 глоби за шофьори в дните около Нова година
04.01.2016 Голям интерес за празнуване по морските курорти имало по празниците
Още новини от Национални новини:
Заради ремонти на АМ "Тракия": Реорганизират движението в този уч...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).