Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗП: Внимавайте с "топ офертите" за Свети Валентин
Автор: Екип Burgas24.bg 10:32 / 14.02.2018Коментари (1)1572
©
При резервациите през интернет за Свети Валентин и Трифон Зарезан, особено в последния момент, трябва да се внимава с предложения от типа "топ оферта", предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria On Air.

"Ние не можем да кажем какво точно означава това наименование, спрямо какво е "топ" офертата и т.н. Затова потребителското хладнокръвие не бива да ни напуска дори когато става въпрос за празници. Важно е да изследваме есенцията на това, което искаме да получим и това, което ни се предлага", акцентира Маргаритов.

"Когато искате да зарадвате любимия човек с подарък от интернет точно на този празник и доставката закъснее, Вие ще трябва да вземете бързо някакво друго решение, за да намерите алтернатива. Но щом забавянето е по вина на търговеца, имате право да развалите сделката дори когато става въпрос за т.нар. стоки по поръчка, каквато поначало не може да бъде отказана от потребителя след като нещо е изработено по негов размер или за този, на когото би искал да го подари", обясни председателят на КЗП. Той добави, че при забавена доставка търговецът дължи обезщетение, което може да включва авансово заплатените суми във връзка с покупката, както и за други претърпени поради закъснението вреди.

Тези, които ще предпочетат превръщащия се във все по-предпочитан от потребителите способ за подаръци - ваучерът, е важно да се обърне внимание на това, че винаги закупуването и използването му е свързано с някакви правила. "Най-малкото срок, в който би трябвало да бъде реализирана покупката, или други условия, които може да се свързани с различен тип промоции и намаления, за които въпросният ваучер да не важи. При подаряването им хората не бива да се притесняват да предадат подобна информация, тъй като така този, който го получава, не само няма да бъде ограничен в рамките на нещо конкретно и ще може да избере от по-богат асортимент, но и ще има възможност пълноценно да се възползва от условията по ваучера", каза Маргаритов.

При офертите за празнични вечери обикновено се анонсират допълнителни неща, за които също трябва да се внимава, тъй като понякога не знаем дали може да се наложи да се плати допълнително, предупреди още председателят на КЗП. Той даде пример със запазването на маса в ресторант, което при подобен празник е различно от случаите, в които искаме да отидем на вечеря с приятели: "Може да има някакъв елемент на изненада или допълнителни услуги, които да се предложат - програма, понякога безплатна бутилка вино и да получим сметка с някаква добавка за това, че сме били на масата с хубавия изглед към града, но да го установим след като нещата са приключили." 

Маргаритов подчерта, че е задължение на търговеца предварително в писмен вид да уточнява какво е включено в цената, кое колко ще струва и по какъв начин ще бъде добавено към сметката евентуално. "Когато самият търговец има условия, включително това, че разполага със специално място, на което цената би била различна, това трябва да бъде обявено задължително писмено. След като е предявена такава претенция и тя е отразена в касовия бон, а не се е съдържала в писмен документ - например, менюто или на интернет сайта на търговеца, то тогава той не би могъл да го изисква и да очаква заплащане", изтъкна председателят на КЗП.

На въпрос на водещия наблюдават ли се случаи търговци да използват еуфоричното настроение на потребителите по време на празници, за да им предлагат без особена стойност, които в контекста на празника изглеждат атрактивно, Маргаритов потвърди, че има такива опити. "Търговците знаят, разчитайки на сантименталните аспекти, че могат много по-лесно да изкушат потребителите да си купят нещо, което шумно рекламират като със страхотни ефекти, а всъщност то да си е съвсем обикновено, което дори понякога няма и стойността не само на която се продава, но и изобщо някаква пазарна стойност. Такива опити има и те могат да бъдат пресечени по един основен начин - потребителите да са нащрек и да внимават с това, което се опитва да им се внуши, както и да сигнализират при нас. Ние също наблюдаваме пазара", каза в заключение Маргаритов.




Още по темата: общо новини по темата: 1
14.02.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.02.2018 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: