КЗП изисква от кредитни институции да премахнат неравноправни клаузи в договорите си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:26 / 29.05.2015
1054
Комисията за защита на потребителите (КЗП) отправи препоръки към кредитни институции да отстранят неравноправни клаузи в договорите си за отпускане на ипотечни кредити на потребители в швейцарски франкове.
Кредитите се отпускат в швейцарски франкове, клиентите получават сумата през курс купува на банката в евро, като в същото време е предвидено погасителните вноски да се изчисляват в швейцарски франкове по курс продава към датата на падежа.

Контролният орган извърши проверка по случаите във връзка с жалби на граждани, които са предоставили договорите си. На свое заседание Комисията взе решение, че в договорите се съдържат неравноправни клаузи, изразяващи се в следното:

• Няма критерий и методика, по които да се определя размерът на базовия лихвен процент, представляващ основен компонент при формирането на основния лихвен процент по кредита;
• Размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа и зависи от курс продава на швейцарския франк;
• Целият риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка на кредитополучателя;
• Разминаване на начина на броене на сроковете при погасяване на вноските с уредения в българското законодателство.

КЗП препоръчва на кредитните институции в срок от 14 дни да премахнат или променят констатираните неравноправни клаузи в договорите си така, че те да не поставят в неравновесие правата и задълженията на двете страни. В случай че дружествата не се съобразят с препоръките, КЗП ще заведе колективен иск в съда за прогласяването им за нищожни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Заради катастрофата с кола на НСО: Отстраниха шефа на пътното във...
ГЕРБ-СДС представят управленската си програма: Не допускайте хаос...
Над 100 български военнослужещи заминават на мисия в Косово
Енергийният министър и шефът на АЕЦ "Козлодуй" са в САЩ и работят...
Тъщата на Пейо Пеев остава в ареста
Лоши новини от Националната статистика


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).